Ez egy igazán kapós pogácsa lesz, ha elkészítitek vendégvárónak!
Nem emlékszem, hogy sütöttem volna valaha olyan pogácsát, ami ekkora mennyiségben, és ilyen gyorsan eltűnt a tálból 🙂
Igazi házias, pirosra sülten mosolygós, a zsírtól omlós pogácsa, ahol a rétegekbe hagymás-borsos pirított káposztát sütünk.
Higgyetek nekem, ha csak egy picit is szeretitek a káposztát, akkor mindenképpen érdekes kipróbálni!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók a káposztás raguhoz:
– negyed bögre étolaj
– 1 fej vöröshagyma
– 1 pici fej káposzta vagy egy nagyobbnak a fele (40-50 dkg)
– 1 teáskanál só
– 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
A tésztához:
– 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
– fél bögre langyos tej (1,2 dl)
– 1 teáskanál kristálycukor
– fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
– 1 tojás sárgája
– 1 teáskanál só
– 4 evőkanál tejföl
– 4 evőkanál sertészsír (vagy egyéb zsír)
+ 1 tojás sárgája elkeverve 1 teáskanál tejjel a tetejére a kenéshez
Elkészítése:
1. Az élesztőt belemorzsoljuk az egy teáskanál cukorral elkevert langyos tejbe, majd hagyjuk felfutni.
2. A többi hozzávalóval együtt lágy tésztát gyúrunk vagy dagasztunk, amit hagyunk letakarva, körülbelül egy óra alatt a kétszeresére kelni. Ha nagyon ragacsos a tészta kaphat még egy maroknyi lisztet, de puha, lágy maradjon!
3. Míg a tészta kel, lereszeljük a megtisztított káposztát, majd olajat hevítünk egy nagyobb lábasban.
4. Az apróra kockázott hagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a káposztát és a sót.
5. A káposztát közepes hőfokon puhára pároljuk, majd a végén megborsozzuk, és hagyjuk langyosra hűlni.
6. Ha a tészta megkelt, jól lisztezett felületen körülbelül fél centi vastagra nyújtjuk, majd elterítjük rajta a káposztát.
7. A tésztát jobbról és balról behajtjuk a közepéig, majd ugyanezt megismételjük a tetejével és az aljával is.
8. Negyed órát pihentetjük letakarva, ezután újra lisztezzük a tetejét, és ismét nyújtjuk és hajtjuk. Ekkor már nem kell olyan vékonyra nyújtani, csak amennyire engedi a tészta. Az nem baj, ha itt-ott kiszakadozik a tészta, azok lesznek a legfinomabb részek 🙂
9. Ezután még egyszer lisztezzük, nyújtjuk és pihentetjük.
10. Ha letelt az utolsó 15 perc is, akkor körülbelül két centi vastagra nyújtjuk a tésztát, majd éles késsel berácsozzuk a tetejét.
11. Egy közepes, 4-5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát, majd mindegyiket megsodorjuk a két tenyerünk között forgatva, hogy szép magasak legyenek.
12. A tojásos-tejes keverékkel megkenjük a tetejüket, végezetül sütőpapírral bélelt tepsiken, 190 fokos sütőben, alul-felül sütésprogramon aranybarnára sütjük őket.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
És várlak Titeket az Instagramon is, ahol mindig egy lépéssel a receptek előtt járhatsz, mert oda kerülnek fel elsőként a fotók 🙂