Ez a tészta több szempontból is fantasztikus találmány, egyrészt finom, másrészt abszolút nem szívja meg magát olajjal, harmadrészt (és ez a legjobb benne!), a hűtőben akár egy-két hétig is eltartható, és amikor kedvünk szottyan, csak tépünk belőle, nyújtjuk, és sütjük.
Klassz dolog egy-egy dolgos hétköznapon, vagy egy láblógatós hétvégén is, és lehet vele előre tervezni, előre dolgozni…
A lángos pedig valljuk be, bármikor jól tud jönni 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók körülbelül 20 darab lángoshoz:
– háromnegyed bögre tej (2 dl)
– 1 evőkanál kristálycukor
– 1 kocka friss élesztő (5 dkg)
– 8 bögre fehér finomliszt (1 kg)
– 2 tojás
– 1 bögre (2 kis dobozos) kefir (2*150 g)
– negyed bögre étolaj
– 1 evőkanál só
+ olaj a kisütéshez
A fokhagymás kencéhez:
– 4-5 gerezd fokhagyma
– 2 evőkanál olaj
– 1 evőkanál víz
– 1 mokkáskanál só
Elkészítése:
1. Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.
2. A többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrunk/dagasztunk, amit lefedve hűtőbe teszünk. Én legközelebb zacskóba fogom tenni, hogy ne száradhasson ki a teteje, nektek is ezt javaslom. És egy kedves Olvasóm azt is tanácsolta, hogy a tésztát a zacskóba tétel előtt be lehet olajozni!
Ha mégis maradtok a tálnál, akkor arra ügyeljetek, hogy nagyobb legyen a tál, mert nőni fog a tészta térfogata. Másnapig kelesszük legalább a hűtőben!
3. Mikor szükségünk lesz a tésztára, akkor tépjünk vagy vágjunk a tésztából tetszőleges darabokat, amiket gömbölyítsünk, majd nyújtsunk vékonyra. Lehet hagyni a tésztát tíz percig pihenni, észhez térni, akkor még szebbek lesznek 🙂
4. Forró, bő olajban süssük mindkét oldalukat aranybarnára. Közben többször is át lehet őket forgatni, hogy még egyenletesebben süljenek.
5. Fokhagymás kencével, reszelt sajttal, tejföllel kínáljuk!
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala