Nagyon finom, és mutatós ünnepi sütemények, amik nem csak a gyerekeket varázsolják el a közkedvelt tündérsüti kinézetükkel, hanem a felnőttek is elcsábulnak tőle, és ez szinte borítékolható 🙂
Hiszen kezdjük ott, hogy muffin, hogy a tésztája puha, mellé még mézes is, és természetesen ontja a fahéj, a szegfűszeg, és a gyömbér illatát, rajta pedig igéző vajas krémréteg kacérkodik velünk.
Nem lehet neki ellenállni, de hát miért is kéne? 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
12 darab muffinhoz:
– 2 bögre fehér finomliszt (25 dkg)
– fél teáskanál szódabikarbóna
– fél mokkáskanál só
– 1 evőkanál mézeskalács fűszer
– 5 dkg vaj
– fél bögre kristálycukor (8 dkg)
– fél bögre méz (12 dkg)
– negyed bögre étolaj (0,6 dl)
– fél bögre tej (1,2 dl)
– 2 tojás
A vajkrémes réteghez:
– 25 dkg mascarpone
– 10 dkg vaj
– egy bögre porcukor (10 dkg)
– 1 teáskanál vanília kivonat vagy aroma
– 3-4 teáskanál tej
Elkészítése:
1. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük az olajat, a tojásokat, és a mézet.
2. Ezután a tészta többi hozzávalójával együtt simára dolgozzuk.
3. Egy muffin sütő mélyedéseibe papírkapszlikat teszünk, majd a kétharmadukig megtöltjük őket a tésztával.
4. 180 fokra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük őket.
5. Hagyjuk langyosra hűlni, majd egy légmentesen záródó dobozba tesszük őket felhasználásig, hogy ne száradjanak ki tálalásig, mert arra hajlamosak a mézes tészták.
6. A krémhez a porcukrot habosra keverjük a vajjal és a vaníliával, majd fakanállal a mascarponét is hozzákeverjük, végül a tejjel lágyítjuk tökéletesre.
Ha bármilyen oknál fogva a vaj kicsapódna, akkor mikróban, olvasztó programon 25 másodperc orvosolja a problémát, ismét szép sima lesz.
Elvileg lehetne lassú fokozaton hozzákeverni a mascarponét, de van egy-két olyan fajta, ami nem igazán bírja valamiért a keverést…
7. Ezután a krémet habzsákba töltjük, és tíz percre a mélyhűtőbe tesszük.
8. Csillagcsővel a muffinokra nyomjuk a krémet körkörösen, majd színes cukorkákkal, figurákkal díszítjük őket.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala