Igazán jó választás ez a süti karácsonyra, mert mutatós is, finom is, és végtelenül egyszerűen elkészíthető ez az egyszerű kis cukormáz is 🙂
Jó csokis, de nem túl édes tészta, aminek nem csak jól áll, hanem kell is a cukormáz a tökéletes egyensúlyhoz. Nehogy azt higgyétek valami tömény cukorbombát akarok rátok sózni, mert nem így van!
Ez a süti eteti magát, és úgy jó, ahogy van!
És, ha ódzkodtok az ételszínezéktől, akkor csináljatok fehér mázas, behavazott fákat! 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
– másfél tábla 60% körüli étcsokoládé (15 dkg)
– 15 dkg vaj
– fél bögre kristálycukor (8 dkg)
– kétharmad bögre liszt (8 dkg)
– 3 tojás
– 2 mokkáskanál sütőpor (nem teáskanál, mokkás, pici kávés!)
– negyed bögre holland kakaópor (2-3 dkg)
A mázhoz:
– szűk fél bögre porcukor (5-6 dkg)
– víz
– zöld ételfesték (én gél állagút használtam)
Elkészítése:
1. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük a kakaóport, a lisztet és a sütőport.
2. A csokoládét a vajjal felolvasztjuk. Mikróban is lehet, de csak olvasztjuk, nem forraljuk fel, inkább csak összemelegítjük!
3. A tojásos keverékhez hozzáöntjük a vajas csokoládét, és összekeverjük, majd egy közepes, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.
4. 170 fokon, alul-felül sütés programon, 20-25 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Nem szabad kiszárítani, még rezgős, mikor kivesszük, de szépen megszilárdul majd 🙂
5. A cukormázhoz a porcukrot összekeverjük az ételfestékkel, majd nagyon pici adagokban, mokkáskanállal például), elkezdjük hozzákeverni a vizet. Sűrű, de sima mázat kell kapnunk, amit erősebb nejlonzacskóba töltünk.
Annyi ételfestéket használjatok, amennyivel el nem éritek a tetszőleges árnyalatot, lehet egészen sötét vagy pasztellesebb, de akár fehér is, ha ódzkodtok az ételfestéktől, mindenhogy csudaszép lesz 🙂
6. A zacskó egyik sarkát iciri-picirit kivágjuk, majd a fákra a képhez hasonlatos motívumokat rajzolunk, amiket meghintünk ízlés szerint cukorgyöngyökkel, csillagocskákkal vagy amivel csak szeretnénk!
7. Érdemes a fákat közvetlenül a cukormázazás után azonnal díszíteni, mert nagyon hamar köt a máz, és nem fognak beleragadni.
Jó alkotást és meghitt készülődést! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala