Ez egy nagyon tartalmas és laktató, nem mellesleg mennyeien finom főétel, tele szaftos hússal, nyakig krémes tejfölben, ízletes gombával és egy jó nagy adag tésztával…
Nekünk nem is kell ennél több! 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
– 75 dkg sertésszűz
– fél kg gomba
– negyed bögre étolaj
– negyed bögre fehérbor
– só
– bors
– 1 evőkanál liszt
– fél bögre főzőtejszín
– egy-másfél bögre tejföl ízlés szerint (250-350 g)
+ 500 g főtt tészta, nálam masni
+ kevés olaj a gomba alá (olyan 2-3 evőkanálnyi)
Elkészítése:
1. A sertésszüzet lehártyázzuk, majd felkarikázzuk, és forró olajon elkezdjük pirítani. Miközben pirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Ha már a hús egyik fele kifehéredett, esetleg picit megpirult, akkor megforgatjuk őket, és a másik felüket is sózzuk borsozzuk.
2. Ha a másik felük is kapott fehér, vagy halványbarna kérget, akkor felöntjük a fehérborral, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd fedő alatt, közepes hőfokon, néha megkeverve, körülbelül fél óra alatt puhára pároljuk.
3. Közben a meghámozott, felszeletelt gombát is megpirítjuk, megpároljuk kevés olajon, közepes tűzön, egy mokkáskanál sóval, és egy nagyobb csipet borssal.
4. A puhára párolt gombát, a tejfölt és a mustárt hozzáöntjük a húshoz, majd a főzőtejszínben csomómentesre elkeverjük a lisztet.
5. A lisztes keveréket is a mártáshoz keverjük, majd lassú tűzön besűrítjük a mártást. Közben kevergessük, kóstolgassuk, adjunk hozzá még só és borsot, ha hiányzik belőle az ízlésünknek! Ha hígabbra szeretnétek, akkor pici vízzel hígítsátok nyugodtan!
6. Forró, főtt tésztával tálaljuk!
Jó főzőcskézést! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala