Nagyon szeretem a keleti ízvilágú ételeket, ez az édes-savanyú mártás pedig hatalmas kedvenc, pláne az otthon elkészíthető házi változata, ami abszolút mellőzi a különleges, hangzatos, beszerezhetetlen, drága hozzávalókat! 🙂
Tehát picit magyar, picit kínai, de a lényeg: nagyon fincsi… 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
– negyed bögre étolaj (0,6 dl)
– 1 kg csirkemell filé
– 1 póréhagyma vagy egy-két szál zöldhagyma
– 3 kaliforniai paprika (lehetőleg különböző színekben)
– 1 erős paprika (ha csípősre is szeretnétek!)
– 1 közepes sárgarépa
– 1 konzerv ananász vagy egy kisebb friss felkockázva
– fél bögre ananászlé a konzervből
– 1 bögre bambuszrügy, ami elhagyható természetesen (én üvegeset kaptam)
– fél bögre ketchup (1,2 dl)
– 3 evőkanál édes chili szósz (elhagyható)
– 2 evőkanál borecet
– 2 evőkanál szójaszósz
– negyed bögre méz
– só
– bors
– 1 evőkanál keményítő
+ a tálaláshoz főtt rizs, jázmin rizzsel különösen finom
Elkészítése:
1. A csirkemelleket lehártyázzuk, majd vékony csíkokra vágjuk, és a forró olajon nagyobb wok-ban vagy lábasban pirítani kezdjük. Közben egy teáskanál sóval és egy fél mokkáskanál borssal is ízesítjük. Addig sütjük, míg a húsdarabok szép hófehérek nem lesznek!
2. Míg a hús pirul, addig a a paprikákat, a hagymát és a répát vékony csíkokra vágjuk.
3. Rádobjuk a felcsíkozott zöldségeket, majd további öt-hat percig pirítjuk őket.
4. Ezután mehet rá az ananász, az ananászlé, a bambuszrügy, a ketchup, chili szósz, méz, a borecet és a szójaszósz. Addig főzzük, míg a nekünk állagot el nem éri, de ne legyen minden túl puha, inkább picit roppanós!
5. A keményítőt háromnegyed bögre vízben elkeverjük, majd szintén ráöntjük a szószra, és összeforraljuk azzal is, közben ízesítjük még sóval, borssal kedvünkre, de akár mézet és ketchupot is adhatunk még hozzá, ha úgy kívánjuk! 🙂
6. Főtt rizzsel tálaljuk!
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala