Természetesen medvehagyma nélkül is elkészíthetőek ezek a puha, túrós, vajas finomságok, de a medvehagyma szerelmesei ki ne hagyják ezt a gyöngyszemet! 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
– 5 bögre (62 dkg) fehér finomliszt
– 1 csomag szárított élesztő
– 25 dkg vaj vagy Rama
– 25 dkg túró
– 1 csapott evőkanál só
– negyed-fél bögre langyos tej (1,25 dl)
– 1 teáskanál kristáycukor
– 2 evőkanál tejföl
– egy bögre apróra vágott medvehagyma, egy kisebb csokornyi
+ 1 tojás a kenéshez
Elkészítése:
1. A hozzávalókat kézzel vagy géppel megdagasztjuk, és hagyjuk duplájára kelni.
2. Ha elkészült a tészta, akkor borítsuk lisztezett deszkára.
3. Ezután szűk két centi vastagra nyújtjuk, bevagdossuk a tetejét keresztben és hosszában, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Amennyiben apróbb szaggatót használunk, úgy elég egy ujjnyi vastagságúra nyújtani a tésztát, különben eldőlnek a pogácsáink! 🙂
4. Kicsit sodorjuk meg a pogácsák oldalát, és sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük őket. Húsz perc pihentetés következik, majd felvert tojással megkenjük a tetejüket.
5. Forró sütőben, 190-200 fokon, alul-felül sütés programon mézszínűre sütjük őket, kb. 20-25 perc alatt. Frissen, melegen a legfinomabb!
Jó sütögetést! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala