A darázsfészek nem más, mint egy puha, foszlós csiga, amit vajas-cukros dióval töltünk meg, aztán összesütjük, a tészta sülés közben feljön, mint egy puha párna, a cukor, a vaj és a dió pedig összepirul, ezt vaníliás tejjel meglocsoljuk, tovább sütjük, mígnem a teteje szinte karamellizálódik.
Erre még rázúdítunk egy vaníliaöntetet, és olyan desszert fog elénk tárulni az asztalon, hogy szinte mesét is írhatnánk belőle… 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
A tésztához:
– háromnegyed bögre langyos tej (2 dl)
– fél kocka élesztő (2,5 dkg)
– egyharmad bögre cukor + egy mokkáskanálnyi (6 dkg)
– 15 dkg vaj vagy margarin
– 2 tojás sárgája
– 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
A töltelékhez:
– szűk másfél bögre porcukor (15 dkg)
– másfél bögre darált dió (15 dkg)
– 10 dkg vaj
A locsolgatáshoz:
– negyed bögre tejszín (0,7 dl)
– 2 csomag vaníliás cukor
– negyed bögre kristálycukor (4 dkg)
A gyors vaníliaöntethez:
– 3 bögre tej (7,5 dl)
– fél bögre cukor (8 dkg)
– 1 csomag Dr. Oetker főzős, vaníliás pudingpor
Elkészítése:
1. Egy fél bögre langyos tejben elkeverünk egy mokkáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Ezután a tészta hozzávalóival kézzel vagy géppel lágy tésztává dagasztjuk, majd meleg helyen hagyjuk a kétszeresére kelni! Lágy legyen a tészta, tehát adjatok hozzá még tejet, ha nem elég…
2. Az elkészült tésztát lisztezett deszkára borítjuk, amit egy centi vékony tégalappá nyújtunk.
3. A töltelékhez az olvadt vajat, a diót és a porcukrot összekeverjük, majd egyenletesen szétterítjük a tésztán.
4. Végül feltekerjük, akár egy bejglit, majd felszeleteljük őket olyan három centi vastagra, egy közepes méretű, kivajazott gáztepsire vagy kerek formába sorakoztatjuk őket, két centi távolságra egymástól, majd hagyjuk még 25-30 percet kelni őket, hogy szép levegősre dagadjanak. Ezután mehetnek a sütőbe 180 fokra, alul-felül sütés programra 20 percre. Ekkor kivesszük őket, és meglocsoljuk a tetejüket a langyos tejszínnel, amiben elkevertünk előzőleg két csomag vaníliás cukrot és a negyed bögre cukrot.
5. Visszatesszük sülni még további húsz-huszonöt percre, míg szép aranybarnára, karamellásra nem sül a tetejük.
6. Közben elkészítjük a vanília öntetet vagy az ügyesebbek a sodót 🙂 Egy fél bögre hideg tejjel csomómentesre keverjük a pudingport és a cukrot egy villa segítségével. A többi tejet felforraljuk, majd visszaveszünk a hőfokon, hozzáöntjuk a pudingos tejet, és folyamatos kevergetés mellett néhány perc alatt öntet, sodó állagúra főzzük.
7. Meleg darázsfészkekre locsolva tálaljuk ezt a csodát! 🙂
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala