Egy hozzávaló, a munka nulla vele, de az eredmény, az valami mennyei nyalánkság.
Aki emlékszik a retro tejkaramella ízére, az képzelje hozzá, hogy mindezt egy selymes, sűrű, csillogó karamellafolyam formájában csorgathatja egyenest a szájába vagy fagyira, tortára, sütire, gyümölcsre, amire csak akarja.
Ajándéknak sem utolsó persze, egy csinos üvegcsében, szalaggal átkötve, recepttel ellátva, ha meg tudunk válni tőle 🙂
Ez azoknak szuper recept, akik szeretnének karamellát, de nem szeretnek cukrot olvasztgatni, karamellizálni, hanem inkább csak hagyni, hogy maguktól történjenek a dolgok, jelen esetben a karamellák! 🙂 🙂
Tehát, le is rántom a titokról a nagy leplet:
Sűrített tejet fogtok nyomni egy üvegbe, amit egy forró vizes fazékban hagytok magára, míg karamellává nem alakul!
Lássunk is neki:
Hozzávalók:
– 3 tubus cukrozott sűrített tej (még egyszerűbb, ha konzervből készítitek, akkor egyszerűen a bontatlan konzerv megy a vízbe, és kész!)
Elkészítése:
1. Egy közepes csatos vagy befőttes üvegbe belenyomjuk a három tubus sűrített tejet, amit lezárunk. Az üveg legyen vastagabb falú!
2. Ezután egy magas falú lábasba tesszük az üvegcsénket, és olyan magasságig öntjük vízzel, míg el nem érjük a sűrített tej szintjét, és még egy-két centivel lógjon is fölé!
Figyelem:
Akkora üveget válasszunk, amiben a sűrített tej a háromnegyedéig ér!
Ha van kuktátok, akkor abba tegyétek, és a felére csökken az elkészítési idő!
3. Feltesszük a gázra a lábast, és fedő alatt forralni kezdjük.
4. Ha felforrt kisebbre vesszük a tüzet, és három-négy órán keresztül hagyjuk fődögélni. Három óra, ha folyósabbra szeretnénk, és négy, ha picit sűrűbbre. Az enyém a négy órás forró fürdő végeredménye!
5. Hagyjuk a vízzel együtt kihűlni, majd hűtőben tároljuk. Ha a víz picit meghűlt, akkor kiemelhetjük dupla konyharuhával, hogy gyorsabban hűljön, de ne tegyétek hideg felületre, nehogy az üveg elpattanjon!
TILOS forrón kinyitni, kifuthat, és égési sérüléseket okozhat!
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala