Barion Pixel

Nyolcperces bögrés epres

Régi receptem, kiegészítve néhány új tapasztalattal, jó tanáccsal!

Ez egy nagyon gyorsan összehajigálható finomság. Nekem mindösszesen nyolc percbe tellett összeállítani (a gyümölcs mosásával együtt), és betolni a sütőbe. Persze más gyümölcsökkel ugyanígy működik.
Ami pedig kiemeli a dobálós-gyümölcsös sütik sorából, az a finom, vajas-cukros teteje, és hogy meglepően magasra nő. Bár nem tűnik túl nagy fordulatnak megkenni a piskótát olvasztott vajjal és megszórni kristálycukorral, mégis meglepő, hogy mennyi pluszt visz bele a sütibe.

A jól bevált fánksüti receptje lett az alap, és már másodjára kerül fel a blogra, de most lett róla méltó fotó 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

– 1,5 bögre (kristály) cukor (24 dkg)
– 1 csipet só
– 2 db tojás
– 1,5 bögre 2,8 %-os tej (3, 75 dl)
– fél bögre étolaj (1,25 dl)
– 1 tasak (12 g) sütőpor
– ízlés szerint eper
– 3 bögre fehér finomliszt (37 dkg)

– a szóráshoz cukor és 3-4 ek. olvasztott vaj

Elkészítése:

1. A sütőt előmelegítjük 190-200 fokra, alul-felül sütésre.
2. A hozzávalókat az eper kivételével összekeverjük. A tejet adjuk hozzá utolsóként, kisebb adagokban.
Fontos: Ne verjétek fel a turmixxal, csak lazán összekeverni, különben szalonnás lesz a végeredmény, és ez általánosságban igaz a legtöbb kevert tésztára!
3. Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt, közepes méretű (20*30-as körüli) tepsibe öntjük. Ezután kidíszítjük a tetejét a hosszában ketté vagy négybe vágott eperszemekkel.

Tapasztalat!
Ha nagyon leves, vizes az eper, amit vásároltok, akkor javaslom, hogy csak félbe vágjátok, és a héjával lefelé sorakoztassátok a sütire, hogy ne áztassa el nagyon, és ne essetek túlzásba a megpakolással, csak néhány szem elég bele! Akkor lesz a legkönnyebb a piskóta, ha fordítva vannak az eperszemek…
Ez minden egyéb levesesebb gyümölcsre igaz!
Tehát: a fotón felfelé van a héjával, mégis fordítva javaslom, az eddigi tapasztalataim alapján mindig úgy a legfincsibb! 🙂
Ha mégis így szeretnétek ne legyen az eper nagyon vizes, és csak módjával tegyetek rá!

4. Kb. 20-25 perc alatt, aranybarnára sütjük (tűpróbát végzünk).
5. Még forrón alaposan megkenjük olvasztott vajjal, és addig szórjuk a tetejét kristálycukorral, míg egészben nem maradnak a szemek a süti tetején. Az első néhány réteg ugyanis bele fog olvadni a vajba.
6. Ezután sütőpapírral együtt kiemeljük a tepsiből. Bátran, mert nem törik! Nyugodtan szeletelhetjük forrón is, sőt erősen javallom is!

Jó étvágyat! 🙂

szeretettel ajánlom:

Kategóriák