Ez az a kefíres, vajas, rém egyszerű tésztakosár, amit képtelenség abbahagyni, nem beszélve a krémsajtos-tojásos alapról, ami belesül, és a sok finomságról, amivel felhalmozhatjuk, ki mit szeret, vagy talál otthon alapon 🙂
Nálam bacon, hagyma, fokhagyma és párolt mángold került bele, a tetejére pedig pirított tökmag. Hát, mennyei lett, és ami még jobb benne, mire kihűl, olyan tökéletesen kézbevaló, nem esik szét, nem morzsálódik, így akár utazásra, piknikre, csomagolásra is kitűnően alkalmas.
Enni pedig: HASFALSZAKADÁSIG! 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
A tésztához:
– két bögre fehér finomliszt (25 dkg)
– fél táskanál só
– 10 dkg vaj
– 1 evőkanál hideg víz
– 2 evőkanál kefír
Az alaphoz:
– 1 doboz natúr krémsajt vagy mascarpone (25 dkg)
– 1 tojás
– fél mokkáskanál só
– 1 csipet őrölt feketebors
– háromnegyed bögre reszelt sajt (5 dkg)
+ 15-20 dkg apróra vágott bacon
– 5 levél mángold
– 1 gerezd fokhagyma
– 1 fej lilahagyma vékonyra szeletelve
+ 1 tojás felverve a tetejére
Elkészítése:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és egy-két órára hűtőbe tesszük. Ha nagyon sietünk, akkor fél óra a fagyasztóban!
2. Közben elkészítjük az alapokat! A bacont és a haymát összepirítjük, majd a felcsíkozott mángoldot is rádobjuk, rányomjuk a fokhagymát, és az egészet összepároljuk.
3. A tojást simára keverjük a mascarponéval, majd sózzuk, borsozzuk, végül a reszelt sajtot is hozzákavarjuk.
4. A tésztát kivesszük a hűtőből, majd négy egyenlő részre osztjuk, és vékony, körülbelül 4-5 milliméter vastagságú körlapokká nyújtjuk.
5. A lapokat tegyük átegy sütőpapírral bélelt gáztepsi. Nekem kettő fért egy tepsire, úgy, hogy fejjel lefelé fordítottam a tepsiket, éa hátuljukra tettem a sütőpapírt.
6. Itt a krém egyhramadát halmozzuk egy kosár közepére, úgy, hogy a széleken elhagyunk másfél centit. A széleket szépen felhajtogatjuk fodrosra, majd a hagymás bacon egynegyedét is szétterítjük a tetején, végül a széleket megkenjük felvert tojással.
7. Mehetnek is a 190 fokra előmelegített sütőbe, alul-felül sütés programara, amíg szép aranyszínűek nem leszenek.
8. Sülés után hagyjuk langyosra hűlni, és tálaljuk még melegen vagy hidegen, mindenhogyan isteni!
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂