A gombás husit ezennel számunkra tökéletesre fejlesztettem!
Kapott fűszerpaprikát, kakukkfüvet, sűrű tejfölös mártást, nyámiiii… 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
– 75 dkg sertésszűz
– fél evőkanál őrölt fűszerpaprika
– fél kg gomba
– negyed bögre étolaj
– 1 nagyobb fej vöröshagyma
– só
– bors
– 1 evőkanál liszt
– 2 bögre tejföl (440 g)
– 1 csapott teáskanál szárított kakukkfű
+ 500 g főtt tészta, nálam masni
+ kevés olaj a gomba alá (olyan 2-3 evőkanálnyi)
Elkészítése:
1. A sertésszüzet lehártyázzuk, majd felkockázzuk. A hagymát forró olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a sertésszüzet is. Miközben pirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Ha már a hús egyik fele kifehéredett, esetleg picit megpirult, akkor megforgatjuk őket, és a másik felüket is sózzuk borsozzuk.
2. Ha a másik felük is kapott fehér, vagy halványbarna kérget, akkor felöntjük egy bögre vízzel, majd fedő alatt, közepes hőfokon, néha megkeverve puhára pároljuk.
3. Közben a meghámozzuk, és felszeleteljük a gombát is megpirítjuk, és azt is a húshoz adjuk. Lefedjük, majd közepes hőfokon, néha megkeverve addig főzzük, pároljuk míg a hús meg nem puhul, majd meghintjük a fűszerpaprikával, amit elkeverünk benne.
4. A tejfölben csomómentesre elkeverjük a lisztet, a húshoz öntjük, belekeverjük a kakukkfüvet, és lassú tűzön besűrítjük a mártást. Közben kevergessük, kóstolgassuk, adjunk hozzá még sót és borsot, ha hiányzik belőle az ízlésünknek! Ha hígabbra szeretnétek, akkor pici vízzel hígítsátok nyugodtan!
6. Forró, főtt tésztával tálaljuk!
Jó főzőcskézést! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala