Barion Pixel

Portugál vaníliás kosárka bögrésen

Ez egy igazán finom, különleges, rém egyszerűen elkészíthető desszert 🙂
Aki mer az nyer alapon csupaszítottam le a receptet, hogy a lehető legegyszerűbb legyen. Bátor voltam, és mindent, de MINDENT egyben kevertem ki, egyszerre. Mégis olyan finom vaníliakrémet kaptam, hogy nem is igaz.
Benne pedig a leveles kosárkákban, amik egy kis csavarnak köszönhetően különlegesek lettek, maga a tökély.
Semmi faxni, gyorsan elkészíthetitek a portugálok híres kosárkáját, a Paste de Belem utánzatát (mert hogy az eredeti receptúra hétpecsétes titok), amit most egy Olvasói kérésnek eleget téve osztok meg veletek! 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

– 1 csomag előre nyújtott vajas leveles tészta (275g)
– egy és negyed bögre tej (3 dl)
– 4 tojás sárgája
– kétharmad bögre kristálycukor (10 dkg)
– másfél evőkanál étkezési keményítő
– 2 teáskanál vanília kivonat vagy egy fél vaníliarúd magjai kikaparva
– 1 evőkanál vaj
– 1 citrom héja (csak hámozóval húzzuk le róla vékonyan)
– 1 csipet só
– 1 csipet fahéj

Elkészítése:

1. A leveles tésztát a rövidebb felénél fogva feltekerjük, majd tizenkét karikára vágjuk, melyeket egyenként kinyújtunk, körülbelül 3 mm vékonyra.

2. A lapocskáinkkal kibéleljük a muffinformánk mélyedéseit, és félretesszük. Két okból is érdemes így készíteni a kosárkákat, és nem kiszaggatni. Egyrészt nem marad ki tészta, másrészt, a kosár alján gyönyörű kis gyűrűk sülnek, így a vajas tésztánk széltében és hosszában is leveles lesz! 🙂

3. Egy kisebb fazékba beleöntjük a tejet, cukrot, csipet sót, vaníliát, habverővel elkeverjük benne a tojások sárgáját, ezután a keményítőt, végül a vajat és a citromhéj darabokat is beledobjuk, és elkezdjük melegíteni, miközben a habverővel folyamatosan keverjük. Két-három perc múlva elkezd forrni, és akkor besűrűsödik.
Mikor nagyjából puding állagot ér el, akkor kihalásszuk belőle a citromhéjakat, majd forrón teletöltjük vele a kosárkáinkat, és 240 fokra előmelegített sütőbe tesszük, amiben addig sütjük, míg majdnem fekete foltok nem lesznek a tetején.

4. Langyosan vagy melegen, fahéjjal leheletvékonyan meghintve tálaljuk!

Bom proveito! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Kategóriák