Az alaplé rendkívül sokoldalúan felhasználható, és sokféle módon el lehet készíteni.
Mi most nem sűrítmény fogunk főzni, órákon keresztül, hanem egy finom levest, aminek az egyik feléből eszünk egy jót, a többit pedig befagyasztjuk, hogy bármikor bevethessük ételízesítő helyett egy-egy finom krémleves, rizottó vagy mártás elkészítésnél.
Én azért szeretem, mert ha az egyik feléből levest készítünk, már meg is van a helye azonnal a főtt zöldségeknek, és a húsos csontnak, ami nálunk nagy kedvenc!
Hozzávalók:
– másfél kg húsos csont
– 1 fej vöröshagyma
– 2 gerezd fokhagyma
– fél kg sárgarépa
– negyed kg fehér répa
– negyed kg zeller
– 1 evőkanál só
– 10-12 szem fekete bors
– 6-7 l víz
Elkészítése:
1. A húsos csontot megmossuk, majd egy nagy fazékban feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi.
2. Két-három percig forraljuk a csontot, majd leöntjük a csontról a vizet, és újból alaposan átmossuk. Érdemes a fazekat is egyszer átöblíteni!
3. Ezután a húsos csontot feltesszük a fazekunkba hat-hét liter vízzel egyetemben főni. Közepes lángon addig főzzük, míg a hús puha nem lesz.
4. A répákat, zellert meghámozzuk, és nagyjából egyforma darabokra vágjuk őket, kisebbre-nagyobbra, kinek mi a szimpatikus. A hagymát, fokhagymát is megpucoljuk, ezeket nem vágjuk össze, egyben mennek a levesbe.
5. Ha puha a húsos csont, akkor hozzáadjuk a zöldségeket, valamint a fűszereket, és lefedve addig főzzük, míg a zöldségük az ízlésünk szerinti puhaságot el nem érik!
6. Ekkor kiszedjük egy tálra a húsos csontot és a zöldségeket, az alaplevet pedig átszűrjük egy finom szövésű gézanyagon vagy textil pelenkán.
7. Tetszőleges mennyiséget átöntünk egy kisebb lábasba, amit ha szükségesnek érzünk tovább fűszerezhetünk, ugyanis ez lesz a levesünk. Főzünk mellé finom levestésztát, a húst lefejtjük, és a zöldségekkel együtt tálaljuk.
8. A többi lé lesz az alaplé. Ennél fontos, hogy igyekezzünk hirtelen lehűteni, és ha egy-két napon belül szeretnénk felhasználni, akkor mehet egy kancsóban a hűtőbe, ha nem, akkor kisebb adagokban a fagyasztóba. Amikor pedig szükség van rá, csak kik kell kapnunk onnan.
Jó étvágyat! 🙂