Barion Pixel

Epres sajttorta – sütés nélkül, bögrésen

Amikor a nagylányod előáll egy videóval, akkor bármilyen macerásnak is tűnik a torta, beadod a derekad, és nekilátsz. Az eredmény, egy finom vajas, kekszes alapon, üde, habkönnyű epres sajtkrém, egy nagyon epres zseléréteg, és egy citromos zseléréteg, alatta egész eperszemekkel.
Nem kell, hogy elriasszon Titeket a két díszítő réteg a tetején, mert nem egy ördöngösség ugyan elkészíteni, de ha időt szeretnétek spórolni, akkor bármelyik elhagyható, és egyszerű, üde epres sajttorta lesz a végeredmény.
Én is már szinte láttam, ahogy leveszem a tortakarikát, és szétcsúszik a művem, de szerencsére siker lett a vége, megérte bátornak lenni! Pedig közben többször is nem várt akadályokba ütköztem, de ezek Titeket már nem fenyegetnek, mert benne lesz, mire figyeljetek!

Szóval íme a videó, ami alapján készült, némi változtatással, mert én 14 centis tortának ekkora családban nem kezdek neki: ITT! Már önmagában megnézni egy élvezet 🙂

Egyébként mi nagy sütős videó nézők vagyunk a lányokkal, különösen a tortás műsorokat szeretjük! Az egyik nagy kedvencünk a Tortakirály, és a Cukrászdák megmentője! 🙂

De nézzük a receptet!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Egy 18 centiméteres formához a hozzávalók:

Vigyázat! Magas tortaformára van szükség! A leírás pedig körülményes lesz, de ne riasszon el Titeket, csak szeretném, ha biztos sikerülne, és nem maradna még pici buktató sem!

A kekszes réteghez:

– egy csomag zabfalat keksz
– 6 dkg olvasztott vaj

Az eperpüréhez:

– 30 dkg eper
– egy harmad bögre kristálycukor (5-6 dkg)
– egy citrom leve kifacsarva

A sajtkrémhez:

– 30 dkg krémsajt vagy Mascarpone
– 1 kis dobozos tejföl (120 g)
– egyharmad bögre porcukor (6-8 dkg)
– háromnegyed bögre habtejszín (2 dl)
– eperpüré egyharmada
– 1 kis csomag zselatinpor (10 g)
– negyed bögre tej

Az eperzseléhez:

– az eperpüré nagyjából kétharmada
– 8 g zselatinpor (pici maradjon a zacskó aljában, ha nincs kedvetek méregetni)
– negyed bögre víz (60 ml)

A citromos zseléhez:

– háromnegyed bögre víz (kb. 150 g, kb. 1,5 dl)
– egyharmad bögre cukor (6 dkg)
– 1 citrom leve kifacsarva
– 1 kis csomag zselatinpor (10 g)
– negyed bögre víz

+ kb. fél kg eper a tetejére (a nagyjából egyforma, és szebb szemeket hagyjátok majd meg, a többiből készüljön a püré)

Elkészítése:

1. Első lépésben megvizsgáljuk a fagyasztót ÉS a hűtőt, hogy van-e elég hely benne egy tortának, mert szükség lesz fagyasztásra és hűtésre.

2. Nekilátunk az eperpürének. 30 dkg epret megmosunk, összevágunk, majd egy kisebb lábasban összeforraljuk egy citrom levével és egyharmad bögre kristálycukorral, majd óvatosan összeturmixoljuk botmixer segítségével. Félretesszük hűlni.

2. A zabfalatkákat összetörjük vagy ledaráljuk, majd összekeverjük az olvasztott vajjal. Sütőpapírral bélelt, 18 centiméter átmérőjű tortaformába simítjuk. A formának az oldalát és az alját is külön béleljük. Én úgy csináltam, hogy az alját körberajzoltam, kivágtam egy ugyanakkora kört, amit megvizeztem picit, és az aljába tettem. Ezután egy kicsit magasabb sütőpapír csíkot vágtam, mint a tortaforma, azt pedig a peremén simítottam végig. Szintén enyhén vizesen, hogy jól tapadjon!

3. Betesszük a hűtőbe, majd nekilátunk a sajtkrémes rétegnek. A krémsajtot és a tejfölt simára keverjük a cukorral, majd az eperpüré egyharmadával. A zselatint feloldjuk a tejben a következőképpen: egy kis tálkába tesszük a tejet, amit egy másik kis tálka fölé helyezünk, amibe előzőleg forró vizet öntöttünk. A forró víz felett, vagyis gőz felett feloldjuk a zselatint, majd a sajtkrémhez keverjük.

4. A habtejszínt lazára felverjük egy púpos evőkanál cukorral. Nem kell cukor, ha cukrozott növényi tejszínnel dolgoztok! Keverjük ezt is a sajtkrémhez, simítsuk bele a formába, majd tegyük fagyasztóba egy órára.

5. Ekkor jöhet az első zseléréteg. A zselatint negyed bögre vízben feloldjuk, ugyanúgy gőz felett, mint az előzőekben, majd hozzákeverjük az eperpüréhez, és az így elkészült eperzselét is a tortára öntjük.

6. Mehet is negyed órára a hűtőbe, onnan pedig a fagyasztóba. Én inkább odatettem, nem bízok ezekben a zselékben, ha egymás hegyére-hátára kell önteni őket!

7. Elkészítjük a citromos zselét is: a vizet összeforraljuk a citrommal és cukorral, majd félrehúzzuk a tűzről. Ekkor hozzáadjuk a zselatint, amit hideg vízben elkevertünk és félretesszük lábassal együtt hideg vagy jeges vízbe hűlni.

8. Míg hűl, kirakjuk a torta tetejét egész eperszemekkel, majd visszatesszük a tortát a fagyasztóba. Ápropó: A tortára körbe felezett eperszemeket teszünk, arccal kifelé, hogy szépet mutassanak! A tetejüket, ami a talpuk lesz úgy vágjuk, hogy nagyjából egy magasságú epreink legyenek!

9. Ha a zselé szoba hőmérsékletű, akkor a torta tetejére öntünk belőle annyit, hogy az eprek feléig érjen, majd betesszük a fagyasztóba, míg a zselé kicsit meg nem szilárdul. Ekkor öntjük rá a zselé másik felét úgy, hogy az epreket ellepje teljesen. Ne hagyjátok ki a kétszerre öntést, én úgy gondoltam kihagyom, és az eprek gyönyörűen elrugaszkodtak a talajtól, és felúsztak a zseléfelszínre! :-))))))

10. Mehet is vissza a hűtőbe, úgy 2 órára. Ekkor kivesszük, levesszük róla a tortakarikát, és körben gyönyörűen lehúzzuk sütőpapírt. Ne féljetek tőle, nem lesz semmi baj! De aki nagyon parázós, mint én, mielőtt tortakarika levételre kerülne a sor, tegyétek be picit a fagyóba, biztos, ami biztos!

Picit várjatok, míg enged, és már lehet is szeletelni! 🙂

Jó étvágyat, jó szórakozást!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Kategóriák