Ha igazán gyors, hűsítő, letisztultan elegáns és gyönyörű, habkönnyű tortát szeretnétek készíteni, sütés nélkül, ő a királynő. Nem nehéz, nem édes, könnyed desszert, ami még ebben a hőségben is eteti magát, ezáltal legkönnyedebb nyári desszertek élvonalába repíti ezt a csodát!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók egy 23-24 cm-es tortához:
A kekszes réteghez:
- másfél csomag Zabfalat (kb. 300 g)
- 10 dkg olvasztott vaj
A joghurtos réteghez:
- 4 doboz natúr joghurt (4*150 gramm)
- 1 nagy dobozos tejföl (325 g)
- 3 kis tasak zselatin (3*10 g)
- 1 bögre cukor
- 1 citrom leve
- 1-2 teáskanál vanília kivonat
Elkészítése:
- A kekszet késes aprítóval összetörjük, majd összekeverjük az olvasztott vajjal, és egy sütőpapírral bélelt, 23-24 cm átmérőjű tortaformába simítjuk egyenletesen.
- Ezután egy lábasban keverjük össze alaposan a joghurtot, a tejfölt, a cukrot, a citromot, a zselatint és a vaníliát, majd melegítsük össze. Csak meleg legyen, ne forró!
- Ezután öntsük a tortaformánkba, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd tegyük hűtőbe legalább 6-8 órára vagy egy egész éjszakára. A sütőformát fedjük le fóliával vagy tetővel, hogy ne vegyen át egyéb ízeket a hűtőből!
- Másnap egy éles kés segítségével, határozott mozdulatokkal válasszuk el a tortát, a tortakarika peremétől, majd csatoljuk ki a gyűrűt. Friss gyümölcsökkel vagy gyümölcsöntettel tálaljuk!