Barion Pixel

Tojásos nokedli, fejes salátával, bögrésen

Anyukám isteni tojásos nokedlije, amit ipari mennyiségben meg tudnék enni. Hiszen nem is lehet ellanállni a pehelykönnyű galuskának, amit lágy rántottába forgatunk, és a ropogós, ízletes, ecetes salátának.

Hozzávalók a nokedlihoz:

  • 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
  • 3 tojás
  • egy és negyed bögre víz (kb. 3 dl)
  • 1 mokkáskanál só


A rántottához:

  • 6 tojás
  • szűk negyed bögre étolaj (kb. fél dl)
  • 1 csapott mokkáskanál só


A salátához:

  • 1 nagy fejes saláta
  • 4 bögre víz (1 liter)
  • egyharmad bögre kristálycukor
  • (kb. 6 dkg)
  • szűk negyed bögre 10%-os ételecet
  • (kb. 5-6 evőkanálnyi)

Elkészítése:

  1. Először a salátát készítjük el. A fejes salátát leveleire bontjuk, majd alaposan átmossuk őket. A hibás, illetve a külső takaróleveleket nem használjuk fel. Egy nagyobb tálba tesszük őket. Ezután 4 bögre vízben elkeverünk egyharmad bögre cukrot és negyed bögrényi ecetet, majd az egészet a salátákra öntjük. A salátaleveleket belenyomkodjuk, majd a tálat félretesszük.
  2. A három tojást összekeverjük a sóval, a liszttel és a vízzel. Egy nagy lábosban felforralunk két-három liter vizet egy evőkanál sóval, majd nokedliszaggatóval a tészta felét beleszaggatjuk. Kb 5-6 percig főzzük, közben kevergetjük. Ha elkészült, szűrőkanállal kiszedjük, ezután hideg vízzel leöblítjük. A tészta másik felével is ugyanígy járunk el, szaggatjuk, főzzük, öblítjük.
  3. Elkészítjük a rántottát! Egy serpenyőbe beleöntünk nagyjából fél dl. olajat, felhevítjük, majd ráöntjük a sóval lazán felvert hat tojásunkat, és egy lágyabb rántottát készítünk belőle, majd összekeverjük a nokedlival.
  4. Forrón tálaljuk, mellé salátát kínálunk!

szeretettel ajánlom:

Kategóriák