Anyukám isteni tojásos nokedlije, amit ipari mennyiségben meg tudnék enni. Hiszen nem is lehet ellanállni a pehelykönnyű galuskának, amit lágy rántottába forgatunk, és a ropogós, ízletes, ecetes salátának.
Hozzávalók a nokedlihoz:
- 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
- 3 tojás
- egy és negyed bögre víz (kb. 3 dl)
- 1 mokkáskanál só
A rántottához:
- 6 tojás
- szűk negyed bögre étolaj (kb. fél dl)
- 1 csapott mokkáskanál só
A salátához:
- 1 nagy fejes saláta
- 4 bögre víz (1 liter)
- egyharmad bögre kristálycukor
- (kb. 6 dkg)
- szűk negyed bögre 10%-os ételecet
- (kb. 5-6 evőkanálnyi)
Elkészítése:
- Először a salátát készítjük el. A fejes salátát leveleire bontjuk, majd alaposan átmossuk őket. A hibás, illetve a külső takaróleveleket nem használjuk fel. Egy nagyobb tálba tesszük őket. Ezután 4 bögre vízben elkeverünk egyharmad bögre cukrot és negyed bögrényi ecetet, majd az egészet a salátákra öntjük. A salátaleveleket belenyomkodjuk, majd a tálat félretesszük.
- A három tojást összekeverjük a sóval, a liszttel és a vízzel. Egy nagy lábosban felforralunk két-három liter vizet egy evőkanál sóval, majd nokedliszaggatóval a tészta felét beleszaggatjuk. Kb 5-6 percig főzzük, közben kevergetjük. Ha elkészült, szűrőkanállal kiszedjük, ezután hideg vízzel leöblítjük. A tészta másik felével is ugyanígy járunk el, szaggatjuk, főzzük, öblítjük.
- Elkészítjük a rántottát! Egy serpenyőbe beleöntünk nagyjából fél dl. olajat, felhevítjük, majd ráöntjük a sóval lazán felvert hat tojásunkat, és egy lágyabb rántottát készítünk belőle, majd összekeverjük a nokedlival.
- Forrón tálaljuk, mellé salátát kínálunk!