Így készül:
A sajtos-túrós kifli
Ez a kifli egy rendkivül finom és sokáig fogyasztható kifli, ami kívül ropogós, belül puha, nagyon ízletes, a túrónak és a sajtnak köszönhetően. Másnap-harmadnap is puha marad, ami a túróval készülő tésztáknak hatalmas erényük.
A másik, amiért még nagyon szertjük ezeket a szépségeket, mert este összegyúrjuk a tésztát, betesszük a hűtőbe, másnap pedig már csak formáznunk, és sütnünk kell!
Hozzávalók:
- 6 bögre fehér finomliszt (75 dkg)
- 1 kocka friss élesztő (5 dkg)
- 1 teáskanál cukor
- egyharmad bögre langyos tej (80 ml)
- 1 kis pohár tejföl (kb. 170 g)
- 2 tojás
- fél kg túró
- 1 evőkanál só
A rétegekbe:
- 15 dkg reszelt sajt
A tetejére:
- 5 dkg reszelt sajt
- 1 tojás felverve
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Elkészítése:
1. Lépés
Az élesztőt és a teáskanál cukrot a langyos tejben elkeverjük, majd a többi hozzávalóval együtt kézzel vagy géppel összegyúrjuk
a tésztát, majd lefedve betesszük egy éjszakára a hűtőbe. Ha nagyon ragadna, akkor adunk hozzá kevés lisztet, ha nagyon száraz,
akkor pedig tejet!
2. Lépés
Másnap lisztezett deszkára borítjuk, és hagyjuk fél órát magához térni a tésztát. Ezután négy egyenlő részre osztjuk. Ezeket
olyan vékony körlappá nyújtjuk, amennyire csak tudjuk, megszórjuk őket laponként kb. 4 dkg reszelt sajttal, majd nyolc-nyolc cikkre vágjuk őket, majd feltekerjük őket kiflikké.
3. Lépés
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, megkenjük a tetejüket tojással, megszórjuk őket sajttal, hagyjuk őket pihenni 15-20
percig, majd 190 fokos, előmelegített sütőben, alsó-felső sütés programon aranybarnára sütjük őket.
Jó étvágyat!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂