Ez a csodafinomság az ötödik szakácskönyvem borítójára került, és ahogy ígértem, most el is hoztam Nektek a receptjét.
Készítsétek el: igazi békebeli időket idéző, tekergős, csíkos, foszlós, puha kalács, ami a kakaó vagy egy bögre tea mellé páratlan élmény.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
- fél bögre 2,8%-os, langyos tej (1,25 dl)
- fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1 bögre porcukor (10 dkg)
- háromnegyed bögre rétesliszt (11 dkg)
- 3 és fél bögre fehér fi nomliszt (45 dkg)
- 1 kis poharas natúr joghurt (125 g)
- 2 tojássárgája
- 7 dkg olvasztott vaj
- 1 csipet só
- 2 evőkanál holland kakaópor, 20-24% -os
- szűk negyed bögre víz
- szükség esetén fél bögre fi nomliszt (6-7 dkg)
Elkészítése:
- Az élesztőt egy teáskanál cukorral felfuttatjuk a langyos tejben, majd lágy tésztát dagasztunk belőle a többi hozzávalóval. Ha
nagyon ragad pici lisztet, ha száraz, akkor pici tejet adunk hozzá. - A tésztát ketté vesszük. A vízben kikeverjük a kakaóport, majd géppel vagy kézzel belegyúrjuk a tészta egyik felébe. Közben,
ha nagyon ellágyulna a tésztánk a vizes kakaótól, akkor adunk hozzá még egy kevés lisztet. Ezután mindkét tésztagömböt külön
edénykékben, meleg helyen, letakarva a kétszeresére kelesztjük, kb. egy-másfél óra alatt. - Ha megkelt, akkor lisztezett felületen mindkettőt olyan fél centi vékonyságú téglalappá nyújtjuk, majd a két tésztalapot egymásra helyezzük úgy hogy a kakaós lap kerüljön felülre. Nyújtófával még egyszer átmegyünk rajta, hogy jól összeragadjanak a rétegek,
majd feltekerjük a hosszabbik oldalánál fogva, mint egy bejglit. Ezután kivajazott vagy szilikon kuglóf formába helyezzük, letakarjuk, és hagyjuk kelni egészen addig, míg a kétszeresére nem nő. A forma pereménél feljebb nem szabad hagyni, hogy megnőjön. - 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, középtájra, ALSÓÓÓ! sütés programon. Csak alulról sütjük, fentről nem szabad! A sütési idő olyan 30-35 perc lesz mindössze, de amint a teteje elérte a megfelelő barnaságot, takarjuk le egy darab alufóliával vagy
sütőpapírral, különben megéghet. Ez olyan 20-25 perc elteltével fog bekövetkezni. 15 percig enyhén letakarva hűlni hagyjuk,
majd egy rácsra borítjuk. Gyönyörűen ki fog pottyanni a formából. Hagyjuk langyosra hűlni, majd bátran szeleteljük.