A mákos guba gyerekkorom óta az egyik kedvenc desszertem, bármilyen egyszrűen is van elkészítve, én bármikor, bármilyen körülmények között megeszem, ezt be kell, hogy valljam. Ha már van tej, cukor és mák a kiflin, nekem az már csak jó lehet. Számtalan formában volt szerencsém már kipróbálni, és természetesen nem hagyhattam ki az alkalmat, hogy megkóstolhassam az igazi, házi gubakifliből készült verziót.
És mennyire jól tettem, mert ezek a gubácskák valami eszméletelenül finomak. Még sima kifliként is, így a mákkerülő gyermekeimnek is jutott valami fogukra való.
A guba pedig a maga tejszínes, vaníliás, gazdagon mákos sodóban sütés által, tetején a habos koronával, oldalbaöntve egy könnyű vaníliasodóval, valami nagyon finomságos lett!
FIGYELEM! Lehet egyszerűsíteni, gyorsítani is a történeten, ha nincs annyi időtök: gubakifli helyett használjatok szikkadt vajas kiflit vagy még fincsibb: fonott kalácsot szikkasztva vagy pirítva. Sodó helyett porcukor vagy vaníliapuding is mehet rá. Így egy gyors hétköznapi desszert is lehet belőle vagy akár második fogás.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
A gubakiflihez:
- 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg liszt)
- 1 mokkáskanál só
- 5 dkg puha vaj
- 1 csapott evőkanál cukor + 1 teáskanál cukor a futtatáshoz
- háromnegyed bögre tej (kb. 2 dl)
- fél bögre langyos víz (1,25 dl)
- 2 dkg friss élesztő
Ha nem szeretnétek gubakiflit sütni, akkor 8-10 darab kiflivel helyettesíthetitek!
A mákos sodóhoz és a habhoz:
- 2 bögre tej (5 dl)
- 1 bögre tejszín (20-30%-os)
- 4 tojás sárgája
- 1 bögre kristálycukor (16 dkg) vagy 6 evőkanál méz
- 30 dkg mák
- 1-2 teáskanál vaníliakivonat, vagy egy-két tasak vaníliás cukor (20 g)
A habhoz a tetejére:
- 8 tojás fehérje
- 1 evőkanál porcukor
- 1 csipet só
A vaníliasodóhoz:
- 3 tojás sárgája
- 3 evőkanál fehér finomliszt
- 3 bögre tej (7,5 dl) + fél bögre tej ( ha hígabbra szeretnétek, de hideg tejjel később is bármikor hígíthatjátok)
- fél bögre kristálycukor (8 dkg)
- 1-2 teáskanál vaíilakivonat vagy 1 vaníliarúd
Elkészítése:
1. A gubakiflihez felfuttatjuk az élesztőt az egy teáskanál cukorral elkevert langyos tejben, majd a többi hozzávalóval együtt lágy, rugalmas tésztát dagasztunk, melyet letakarva a kétszeresére kelesztjük. Ha a tészta nagyon ragadna a dagasztás közbe, akkor adjunk hozzá pici liszte, ha száraz lenne, akkor langyos vízzel lágyíthatjuk.
2. Ha a tészta megkelt, borítsuk enyhén lisztezett deszkára, majd osszuk 9 részre.
3. Midegyik részt nyújtsuk téglalap alakúra, és sodorjuk olyan hosszú kiflivé, mint a tepsi, amibe sütni szeretnénk.
4. Sorakoztassuk őket sütőpapírral bélelt tepsire, majd hagyjuk további fél órát kelni.
5. A sütőt melegítsük elő 190 fokra, a kifliket kenjük át/spricceljük le alaposan vízzel, majd nagyjából tizenöt-húsz perc alatt süssük őket szép aranybarnára. Rácson hagyjuk hűlni őket. A gubakiflit egyébként már előre elkészíthetitek, akár előző nap is. Sütés előtt pedig érdemes még egy picit átpirítani, ha kicsit stabilabbra szeretnétek, de nem kell, csak lehet.
6. Egy közepes méretű lábosban melegítsük össze a tejszínt, a tejet és a vaníliát a mákos sodóhoz. Tegyük félre hűlni. Míg hűl daráljuk le a mákot a cukorral.
7. Egy kis müzlistálban keverjük ki a tojások sárgáját, majd öntsük a tejes-tejszínes keverékünkhöz, és keverjük el alaposan habverő segítségével. Öntsük bele a mákot is.
8. A gubakifliket karikázzuk fel és tegyük kivajazott sütőtálba vagy tepsibe. Öntsük rá a mákos sodónkat és forgassuk alaposan össze! melegítsük elő a sütőt 170 fokra!
9. Ezután gyorsan válasszuk szét a vaníliasodóhoz való tojásokat is, és az így kapott összesen nyolc tojás fehérjét verjük kemény, fényes habbá a csipet sóval és kanál porcukorral.
10. Simítsuk a guba tetejére, villával pedig húzzunk rá hullámokat, majd irány a 170 fokos sütő, alul-felül sütés programon, ahol nagyjából 25 perc alatt süssük készre a gubánkat.
11. Míg sül elkészíthetük a vaníliasodót, ha szeretnénk azzal is gazdagítani. A három tojás sárgáját egy deci tejjel és a cukorral, liszttel csomómentesre keverjük. A megmaradt tejet a vaníliával felforraljuk. A tojásos keverékünket folyamatos keverés mellett, kisebb adagokban hozzáadjuk a tejhez és összeforraljuk. Ezután félrehúzzuk a tűzről, majd belekeverjük a vajat is.
12. A gubát kockákra vágva, porcukorral megszórva, vaníliasodóval vagy anélkül tálaljuk.
Jó étvágyat! 🙂
A szépséges sütőtálat a Skandi Trendtől szereztem be: https://skanditrend.hu/hu/isabelle-rose-keramia-termekek/3953-suetotal-nagy-spot-red.html