Barion Pixel

Sós karamellás sajttorta pohárkrém bögrésen

Egy igazán különleges desszert következik így a 17. napra: egy csodálatosan selymes karamella fog egy pohárnyi sajttortába kerülni. Igazi modern desszertnek nevezhető, hiszen a sós karamella nem volt túlzottan divatos kis hazánkban. Én is ódzkodtam a kezdetekben tőle, ami elgé nagy hiba volt. Valamiért az édes-sós párosítások mindig nagyon megosztóak. Ezesetben ez egy nagyon szerencsés találkozás, hiszen a picit tömény, már-már émelyítő karamellát egy egészen más dimenzióba emeli az a kis só. Sosem gondoltam volna, hogy a karamellának egyenesen kell is a só, pedig így van. Adjatok neki esélyt, nem fogjátok megbánni. 

Maga a desszert pedig nagyon egyszerű, és isteni finom a könnyed vaníliás sajtkrémmel, a roppanós, vajas kekszmorzsával és a lágy karamellzuhataggal.

A sós karamella elkészítését ITT találjátok:

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:

  • 500 g Philadelphia krémsajt
  • fél bögre kristálycukor (8 dkg)
  • 5 dkg vaj
  • 3/4 bögre habtejszín (180 ml)
  • szűk fél bögre langyos sós karamella
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál vaníilakivonat
  • 15 dkg zabfalat összetörve/aprítva

+ sós karamella a rétegezéshez, aminek a receptjét ITT találjátok:

Elkészítése:

1. Keverjük össze a kekszet és az olvasztott vajat egy kisebb tálban, és tegyük félre.

2. Keverjük krémesre egy mixerrel vagy habverővel a krémsajtot a cukorral, majd keverjük bele a citromlevet és a vaníliát is. Ezután a tejszínt verjük habbá, majd óvatosan forgassuk hozzá azt is a krémhez.

3. Rétegezzük befőttesüvegekbe vagy kelyhekbe az alábbi módon:  tegyünk alulra 1 ujjnyi réteg kekszet rá egy réteg krémet, rá egy réteg kekszet, rá egy réteg karamellát, majd ismét krémet, karamellát, végül a tetejére kekszet.

Jó vendégvárást!

Videóért kattints ide az elkészítéshez: https://youtu.be/UNMHrOKMkVk

szeretettel ajánlom:

Kategóriák