Ha még nem is nőttünk fel a kovászolás mágikus feladatához, vagy szimplán nincs időnk, ezek ellenére mi is érezhetjük magunkat olykor-olykor házi péknek, hála az előtésztáknak, amik ahhoz az elenyésző tíz perchez képest, amit velük töltünk, olyan péksüteményeket segítenek kreálni, amiket senki nem tud szó nélkül hagyni.
Most egy korábbi hiányosságomat pótolom ezzel a recepttel, ugyanis ennek már régen fel kellett volna kerülnie az oldalra!
Tehát süssetek rozsos veknit, amit nagyon egyszerű elkészíteni, a végeredmény pedig pont olyan, amilyennek lennie kell: tökéletes kis rozskenyér szeletkék, amik könnyedek, ízletesek!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
Az előtésztához:
- 1 bögre teljes kiőrlésű rozsliszt
- (kb. 15 dkg)
- 1 bögre fehér fi nomliszt (12,5 dkg)
- 1,5 dkg friss élesztő + 1 teáskanál cukor
- 1 bögre langyos víz (2,5 dl)
A kenyérhez:
- 1 bögre fehér finomliszt (12,5 dkg)
- 1 bögre világos rozsliszt (15 dkg)
- fél/háromnegyed bögre langyos víz
- (1,25 dl)
- egy teáskanál cukor
- 2 evőkanál étolaj
- 1 evőkanál ecet (10%-os)
- 1 teáskanál só
- 1,5 dkg friss élesztő 1 evőkanál búzasikért is keverhettek bele, hogy még tökéletesebb legyen!
A tetejére:
- 1 kanál olvasztott vaj elkeverve egy kanál tejjel, és egy mokkáskanál mézzel vagy egyszerűen vízzel kenjük
Elkészítése:
- A sütés előtti este elkészítjük az előtésztát. Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd összekeverjük a kétféle liszttel egy villa segítségével. Letakarva a konyhapulton hagyjuk egy éjszakán át, legalább 10-12 órán keresztül. Én nejlonnal takartam le.
- Másnap az előtésztát a dagasztótál aljába tesszük, ráöntjük a langyos vízben elkevert cukrot és élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt jó alaposan kidagasztjuk. Lágy tészta legyen, ha szükséges adjatok hozzá még pici vizet. Hagyjuk a duplájára kelni, majd lisztezett felületen veknivé formázzuk, a következőképpen:
- Kerekre lapogatjuk a tésztát a kezünkkel, majd jobbról-balról behajtjuk középre, és lenyomkodjuk. Ezután a felső részét meghajtom úgy, hogy háromszög alakú legyen, majd elkezdem feltekerni fentről lefelé, és csinos veknivé formázom, majd egy szilikonos sütőpapírral bélelt, kenyérsütő formába (püspökkenyér!) helyezem, ahol lefedve hagyom a duplájára kelni. Közben
a sütőt előmelegítem 220 fokra, alul-felül sütés programra! - Sütés előtt megkenegetem a tejes-vajas-mézes keverékkel, vagy vízzel, három helyen pengével, sniccerrel vagy éles késsel bemetszem, és hagyom további, negyedórát pihenni, hogy a vágásaim szépen kinyílhassanak. Mehet is a sütőbe, ahol mikor beteszem a kenyeret, visszaveszem a hőfokot 200 fokra, és körülbelül további harminc-negyven perc alatt, szép aranybarnára, ropogósra sütöm! Ekkor azonnal kiveszem a formából és rácson hagyom teljesen kihűlni!
Jó sütögetést! 🙂