Egy igazán kicsattanóan citromos, selymes, bombasztikus citromkrémet készíthettek ezzel a recepttel, amit használhattok süteményekbe, pitékbe, linzerekbe vagy amibe csak eszetekbe jut!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók:
- 4 tojás sárgája
- 1 bögre kristálycukor (16 dkg)
- 1 evőkanál reszelt citromhéj
- egyharmad bögre citromlé (kb. 3 citrom kifacsart leve)
- 1 csipet só
- 8 dkg vaj
Elkészítése:
- Egy közepes lábosban tegyünk fel egy-két ujjnyi vizet forralni.
- Egy jénai vagy hőálló, NEM fém tálba keverjünk el a tojások sárgáját, a cukrot, a sót, a citrom héját és a levét, majd helyezzük rá a forró vizes lábosba. A lábos alatt a hőfokot úgy igazítsuk, hogy ne durván forrjon, hanem csak éppen, hogy fortyogjon, gyöngyözzön.
- Szilikonos habverővel kevergessük, hogy ne legyen fémes íze a citromkrémünknek. Nem vicc, valóban az lesz, ha fémet használunk sajnos!
- Körülbelül 12-14 perc alatt főzzük sűrűre, közben folyamatosan kevergessük.
- Húzzuk félre a tűzről, majd még forrón, keverjük bele a felkockázott vajat.
- Öntsük azonnal egy üvegbe, majd a tetejére tegyünk egy nejlont, hogy lezárjuk a krémet, így megakadályozzuk, hogy bebőrösödjön.
- Ha szobahőre hűlt, helyezzük hűtőbe, ahol egy hétig eláll.
Készíts belőle citromkrémes mákos linzert, a receptet ITT találod: https://www.youtube.com/watch?v=aK702gTgoqI
A videót és a fotókat a LAGOM Film & Stúdió készítette, köszönet érte!