Süssétek meg ezt a finom kenyeret, ami egy egyszerű előtésztával készül, és nagyon eteti magát! Pont jó lesz a halászlé mellé vagy abból a célból, hogy friss, ropogós, meleg kenyeret ehessünk, mikor zárva vannak az üzletek, pékségek.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
Az előtésztához:
- 2 bögre fehér finomliszt (25 dkg)
- 1,5 dkg friss élesztő + 1 teáskanál cukor
- 1 bögre langyos víz (2,5 dl)
A kenyérhez:
- 2 bögre fehér finomliszt (25 dkg) + fél
- bögre félfogós liszt (7 dkg)
- vagy két és fél bögre kenyérliszt (25-28 dkg)
- fél-egy bögre víz (2,5 dl)
- egy teáskanál cukor
- 1 evőkanál étolaj vagy fél evőkanál zsír
- 1 teáskanál só
- 1,5 dkg friss élesztő
- 1 evőkanál búzasikért is keverhettek bele, hogy még tökéletesebb legyen!
Elkészítése:
- A sütés előtti este elkészítjük az előtésztát. Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd dagasztógéppel összeállítjuk. Letakarva a konyhapulton hagyjuk egy éjszakán át, legalább 10-12 órán keresztül. Én nejlonnal takartam le.
- Másnap az előtésztát a dagasztótál aljába tesszük, ráöntjük a langyos vízben elkevert cukrot és élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt jó alaposan kidagasztjuk. Lágy tészta legyen, ha szükséges adjatok hozzá még pici vizet. Hagyjuk a duplájára kelni, majd lisztezett felületen veknivé formázzuk, a következőképpen:
- Kerekre lapogatjuk a tésztát a kezünkkel, majd jobbról-balról behajtjuk középre, és lenyomkodjuk. Ezután a felső részét meghajtom úgy, hogy háromszög alakú legyen, majd elkezdem feltekerni fentről lefelé, és csinos veknivé formázom, majd egy szilikonos sütőpapírral bélelt, kenyérsütő formába (püspökkenyér!) helyezem, ahol lefedve hagyom a duplájára kelni. Közben a sütőt előmelegítem 200 fokra, alul-felül sütés programra!
- Sütés előtt megkenegetem vízzel, három helyen pengével, sniccerrel vagy éles késsel bemetszem, és hagyom további, negyedórát pihenni, hogy a vágásaim szépen kinyílhassanak. Mehet is a sütőbe, ahol tíz perc múlva visszaveszem a hőfokot 180 fokra, és körülbelül további harminc-negyven perc alatt, szép aranybarnára, ropogósra sütöm! Ekkor azonnal kiveszem a formából és rácson hagyom teljesen kihűlni! Ha nagyon ropogós héjat szerettek, akkor még egy tíz percre betehetitek forma nélkül is
a sütőbe sülni!