Már régóta szemezek ezzel a leveles kis csodával, mennyei vajas-túrós-leveles, cukros kis falatok, az aljukon valódi karamellizálódott cukorral. Különleges formájával és ízével ejt rabul mindenkit!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók:
- 25 dkg vaj
- 25 dkg tehéntúró
- 2 és egyharmad bögre finomliszt (29 dkg)
- 2 tojás sárgája
- 2 evőkanál jó hideg víz (hűtött)
A hempergetéshez:
- háromnegyed bögre kristálycukor (12 dkg)
Elkészítése:
- A vajat lereszeljük, majd hozzáadjuk a túrót, valamint a lisztet.
- Az egészet szépen összemorzsoljuk, majd összegyúrjuk a tojások sárgájával és a vízzel.
- Fóliába csomagoljuk és egy órát pihentetjük hűtőben.
- Ezután alaposan liszetezett felületen jó vékonyra kinyújtjuk, közben a tetejét is lisztezzük, ha ragadna.
- Szaggasunk belőle köröket,körülbelül 7-8 cm átmérőjűeket. Nálam a fehérboros pohár volt a tökéletes alany.
- Ezután a korongok mindkét felét hempergessük a cukorba, majd hajtsuk kétszer félbe, és helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire.
- 190 fokon alul-felül sütés programon süssük őket szép aranybarnára, 20-25 perc alatt. Hagyjuk kihűlni őket, akkor lesznek szép levelesek!
Jó étvágyat!