Barion Pixel

Réteges pogácsakocka bögrésen

Ebben a pogácsában minden benne van, hogy tobzódhassunk az ízekben, vajas, a tejföltől és a zsírtól omlós, a tojástól és az élesztőtől könnyed és puha, kívül-belül sajtos, igazi finomság!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

  • 4 és fél bögre fehér finomliszt (57 dkg)
  • 4 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • egyharmad bögre langyos tej (0,8 dl)
  • 10 dkg puha, szobahőmérsékletű vagy enyhén olvadt vaj vagy margarin
  • 2 evőkanál zsír (5 dkg)
  • háromnegyed bögre 20%-os tejföl (175 g)
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 evőkanál só

+ a tetejére 5 dkg reszelt sajt

+ egy tojássárgája elkeverve egy evőkanál tejjel

Elkészítése:

  1. A langyos tejben elkeverünk egy teáskanál kristálycukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és nagyjából tíz perc alatt felfuttatjuk.
  2. Egy dagasztótálba belemérjük a lisztet, a sót, a vajat, a zsírt, a tejfölt, a tojássárgákat, valamint a reszelt sajtot. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt is, majd kézzel vagy géppel összegyúrjuk a tésztát. Amennyiben a tészta nagyon ragadna, adjunk hozzá kevés lisztet, ha száraz egy kis tejfölt vagy tejet gyúrjunk hozzá. A tésztának jól nyújthatónak, lágynak kell lenni, de nem ragadósnak!
  3. Lefedjük és hagyjuk egy órát pihenni. 
  4. Ha letelt az egy óra, akkor lisztezett deszkára borítjuk, ahol kinyújtjuk fél ujjnyi vastagságúra, és enyhén meglisztezzük a tetejét, hogy majd szépen elváljanak a rétegek. 
  5. Ezután egyszer meghajtogatjuk. Semmi extra: lentről középre, föntről középre, így lesz három réteg, aztán balról középre, jobbról középre, megint három réteg. Ha ezzel elkészültünk, akkor az egészet átfordítjuk, hogy lefelé legyenek a hajtások. Alatta a deszka legyen lisztes!
  6. Letakarjuk, hagyjuk 20 percet pihenni, majd megismételjük a hajtogatást: nyújt, hajt, lisztez, fordít!
  7. Újabb 15-20 perc pihi, és már készíthetjük is a pogácsát! Akár kerekre is szaggathatjátok őket, én a szögletes mellett döntöttem, mert hajtogatott tésztáról van szó, így nincsenek leeső szélek.
  8. Újranyújtjuk, ezúttal másfél ujjnyi, kb. két centi vastag téglalappá, majd tetszőleges méretű négyzetekre vágjuk. 
  9. Ezután az egészet átkenjük egy tojássárgájának és egy evőkanál tejnek a keverékével.
  10. A kész pogácsákat szétosztjuk két-három nagy gáztepsire, amiket sütőpapírral bélelünk ki előzőleg. Kb. egy centi helyet hagyjunk közöttük, mert sütés közben azért meg fognak nőni.
  11. A pogácsákra teszünk egy-egy nagyobb csipet reszelt sajtot.
  12. Sütés előtt 15-20 percet kelni hagyjuk a pogácsákat, majd 200 fokos sütőben alul-felül sütés programon aranyszínűre sütjük őket! A tetejük és az aljuk legyen aranyszínű, az oldaluk inkább fehér lesz a sütés végén is, ügyeljünk rá, hogy ne szárítsuk ki őket!

Jó étvágyat! 

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További pogácsa receptjeim:

Sváb kelt pogácsa bögrésen

Réteges káposztás pogácsa bögrésen

Réteges sajtos juhtúrós pogácsa bögrésen

Villám töpörtyűs pogácsa bögrésen

Álompuha sajtos pogácsa bögrésen

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák