Barion Pixel

Csokis-narancsos madeleine bögrésen

Ezek a szép, csokoládés, narancsillatú, mutatós, francia sütemények is nagyot emelhetnek az ünnep fényén! Az elkészítésük pedig legalább olyan egyszerű, mint amilyen bájos a végeredmény!

Ha pedig csak a forma megvásárlása az, ami eltántorít Titeket, ne aggódjatok! Ez nem fog a polcon porosodni, mert ha már egyszer beszereztünk egy ilyet, akkor határ a csillagos ég az ízesítés terén! Én is tele vagyok ötletekkel, amiket meg fogok Veletek osztani, úgyhogy lesz alkalom bőven a használatára! 😊

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 😊

Hozzávalók 20-24 darabhoz:

  • 1 bögre fehér finomliszt (12,5 dkg)
  • egyharmad bögre holland kakaópor (kb. 4-5 dkg)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 nagy csipet só
  • 3 tojás
  • fél tábla étcsokoládé (5 dkg)
  • kétharmad bögre porcukor (kb. 8 dkg)
  • 5 dkg vaj
  • 1 teáskanál vanília kivonat vagy aroma
  • két evőkanál reszelt narancshéj
  • fél narancs leve kifacsarva

+ egy tábla étcsokoládé a bevonáshoz (10 dkg)

+ egy teáskanál reszelt narancshéj

Tippek: Ha nem kezeletlen narancsot használtok, akkor csak a levét facsarjátok ki, és használjatok bolti, reszelt narancshéjat. Az is nagyon aromás. Nekem a csoki is bolti reszelékkel van megszórva, szép a színe, és nagyon finom az íze is + időt is spórolunk vele!

Ha extra narancsosra szeretnétek a sütit, akkor lepjétek meg magatokat egy üvegcse narancsolajjal vagy narancs-kivonattal, és azzal is ízesítsétek!

Ha a csokoládét a mikróban olvasztjátok, akkor fél percenként vegyétek ki és keverjétek át! Vigyázzatok, nehogy a bögre füle átforrósodjon, és megégesse a kezeteket! Ilyenkor inkább konyharuhában emeljétek ki! Kiskanalat pedig nem benne felejteni, mikor visszateszitek olvadozni, mert tűzijáték lesz!

Elkészítése:

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, alul-felül sütés programon!
  2. A vajat olvasszuk fel a csokival tűzhelyen vagy mikróban, és tegyük félre. Hagyjuk nagyjából tíz percet hűlni. 
  3. A lisztet keverjük el egy külön tálban a sütőporral, a csipet sóval és a holland kakaó porral.
  4. A tojásokat keverjük ki a cukorral ismét egy külön edénykében.
  5. A csokoládés-vajas keverékünkbe vegyítsük bele a narancshéjat, a narancslevet és a vaníliát.
  6. Ezután öntsük a lisztes keverékünkhöz ezt a narancsos csokifolyamot, illetve a cukros tojást is, és az egészet keverjük szép homogénné.
  7. Madeleine-sütő tepsi vékonyan kivajazott mélyedéseibe töltjük a tésztát, úgy, hogy a bő háromnegyedéig érjen a tészta a kis kagylóknak. Érdemes olyan tepsit választani, ami tapadásmentes, és amiben nem annyira aprócskák a kagylók. 
  8. Nagyjából 8-10 perc alatt megsülnek, ha megnyomjátok a tetejüket, és már picit rugalmasak, nem ragadnak, akkor el is készültek.
  9. Ha elkészültek, akkor hűtőrácson hűlni hagyjuk őket, 10-15 percig legalább.
  10. Ezután felolvasztjuk a csokoládét gőz fölött vagy mikróban, majd megmártjuk benne a madeleine-ek tetejét.  Kicsit ferdén mártva a legcsinosabbak szerintem. Érdemes egy kisebb, mélyebb bögrét használni a mártogatáshoz. Gyorsan dolgozzunk, hiszen a csoki hamar visszaszilárdul! Ha nagyjából a sütik felének mártásával elkészültünk, gyorsan szórjuk meg a tetejüket reszelt narancshéjjal, majd folytassuk a mártogatást, és szórjuk meg azokat is!

Jó étvágyat! 😊

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

Hasonló receptjeim:

Madeleine

Whiskey-s, narancsos csokoládé trüffel

Karácsonyi narancslekvár

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák