Barion Pixel

Karácsonyi narancslekvár expressz gyorsan

Vagy marmelád, ahogy a kislányaim hívják, és amiért a Paddington mackó vetítése óta nyúz a kissebbikem 🙂 Persze azért nem olyan egyszerű ám gyerekbarát marmeládét készíteni, lévén, hogy az én gyerkőceim meg nem eszik a darabos lekvárokat. Így a lehető legegyszerűbben oldottam meg a dolgot. A narancs kifacsart leve került a lekvárunkba, és némi fahéjjal és szegfűszeggel varázsoltuk még ünnepélyesebbé. Mennyei és abbahagyhatatlan, selymes, narancsos, tükörszerűen csillogó, illatos, és elkészíteni nem több, mint negyed óra 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók 3-4 kisebb üveg lekvárhoz:

– 4-5 darab nagyobb narancs kifacsart leve (2 bögrényi, azaz 5 dl narancslé)
– fél bögre víz (1,2 dl)
– másfél bögre kristálycukor (25 dkg)
– fél csomag 3:1 dzsemfix
– 6 szem szegfűszeg
– 1 rúd fahéj (vagy darabos fahéj, illetve őrölt, ízlés szerint)

Elkészítése:

1. A narancsokat citruspréssel (sima facsaróval) kifacsarjuk. Ne használjunk gyümölcscentrifugát, csak ha nem bánjuk, ha kesernyés lesz a lekvárunk, mert a rostok, azaz a fehér részei a narancsnak keserűek lehetnek.
2. A vízből és a cukorból szirupot főzünk, vagyis alaposan összeforraljuk, majd hozzáadjuk a narancslevet és a fűszereket, és 7-8 percig főzzük. Fortyogjon, de ne zubogjon!
3. Ezután kihalásszuk a szegfűszegeket és a fahéjat, majd hozzákeverjük a dzsemfixet, és további öt-hat percig főzzük. nagyon híg még ekkor, de nem kell aggódni, gyönyörűen be fog sűrűsödni, mire lehűl 🙂
4. Steril üvegekbe töltjük, amiket forrón lezárunk, majd legalább tíz-tizenöt percre fejre álltjuk őket.
5. Nem kell őket dunsztba tenni, mehetnek is a kamrapolcra, vagy a szekrénybe.
6. Reggelire maga a tökély, egy karácsonyi fonott kalácson eszméletlen, de ha gyártunk eleget, akkor mehet ajándékba is egy csinos címkével és szalaggal!

Jó téli befőzést!

Recept alapötlete itt, köszönöm 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák