Barion Pixel

Diós pozsonyi kifli bögrésen

Diós pozsonyi kifli

Mennyei diós patkók, egy hihetetlenül házias, omlós tésztában, nagyon csinos külsővel! Igazi vendégcsalogató finomság!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 😊

Hozzávalók 12-14 darabhoz:

  • két és fél bögre fehér finomliszt (33 dkg)
  • fél mokkáskanál só
  • 8 g friss élesztő
  • szűk fél bögre porcukor (5 dkg)
  • egyharmad bögre hideg tej (90 ml)
  • 13 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy margarin 
  • 1 csapott evőkanál sertészsír (2-3 dkg)
  • 2 tojás sárgája

+ 1 tojás a kenéshez

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 15 dkg darált dió
  • bő egyharmad bögre víz (90-100 ml)
  • kétharmad bögre kristálycukor (10-12 dkg)
diós pozsonyi kifli

Elkészítése:

  1. A lisztet, a porcukrot és a sót összekeverjük.
  2. Hozzáadjuk a vajat és a zsírt, amiket nagyjából elmorzsolunk, inkább kenünk a lisztben, mert ugye puha, szobahőmérsékletű vajat használunk, amit egy-két órával a sütés előtt ne felejtsetek el kivenni a hűtőből és ottfelejteni a konyhapulton. Ha ez mégis elmaradna, akkor kockázzátok fel a vajat és néhány másodpercre tegyétek a mikróba, de ügyeljetek rá, hogy el ne olvadjon, éppen csak megpuhuljon annyira, hogy az ujjatok beleszaladjon, ha megnyomjátok.
  3. Ezután belegyúrjuk a tojások sárgáját, valamint a hideg tejjel elkevert élesztőnket, és szép egyneművé dolgozzuk.
  4. Dolgozhatunk dagasztógéppel, úgy mindent egyben is beleönthetünk a keverőtálba, az egy, amit előre el kell kevernünk, az a tej és az élesztő!
  5. A tésztát lefedve másfél órára a hűtőbe tesszük.
  6. Egy kisebb lábasban alaposan összeforraljuk a vizet a cukorral, vagyis szirupotkészítünk, majd beleöntjük a darált diónkat. Egy kicsit összerottyantjuk az egészet, összefőzzük, picit besűrítjük, közben kevergetjük, majd félrehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Érdemes a sütés előtt néhány órával elkészíteni, mert jól le kell hűlnie. Ha szobahőre hűlt, akkor tegyétek a hűtőszekrénybe.
  7. Ha a tészta lehűlt, akkor kb. 50 grammos gombócokra osztjuk, gömbölyítjük őket, majd egyenként kinyújtjuk őket olyan nagyjából 13*7 cm szélességűre, ovális formájúra. Nyújtás előtt célszerű őket tenyérrel ellapogatni! A deszkát nem lisztezzük! 
  8. Ezután hosszanti irányban megtöltjük őket egy-egy csíkban a töltelékünkkel, a két végén kihagyunk egy-egy centit, hogy legyen hol lezárni a tésztát. 
  9. Ekkor úgy kezdjük, hogy a tészta felső szélét ráhajtjuk a töltelékre, és az ujjunkkal addig nyomkodjuk mindenütt, míg szépen le nem zárjuk, mint egy raviolit. Itt annyi a különbség, hogy mikor ráhajtjátok a töltelékre a tésztát, akkor nem fog az alsó széléig lelógni, hanem valamennyivel fölötte fog végződni, és maradni fog a lezárás alatt kilogó tésztaperem. Vagyis ott nyomkodjuk le a tésztát, ahol a töltelék végződik. 
  10. Most erre fogjuk ráhajtani a töltött részt. Még itt is megnyomkodhatjuk finoman az újonnan keletkezett alsó szegélyt, hogy biztosan jól záródjon, majd óvatos mozdulatokkal szépen szivar alakúvá fogjuk hengergetni, sodorni úgy, hogy a csücskök szép hegyesek legyenek. Ha jól dolgoztunk, akkor oldalirányba azért szépen megnyúlt a kiflink.
  11. Most felemeljük a kiflinket, és az alsó zárását a tésztának szép egyenesre igazítjuk, és úgy helyezzük a kiflit a sütőpapírra, hogy ez a zárás alulra, középre kerüljön. Erre ügyeljetek, ez fontos, különben kitekeredhet a kiflink.
  12. A diós pozsonyi kiflit patkó formájúra formázzuk, ahogy a képen is láthatjátok.
  13. Most átkenjük tojássárgájával, ügyelve, hogy mindenhová jusson, ha lehet rendes kenő-vagy festőecsetet használjunk, ne szilikont, hogy mindenhol szép egyenletes legyen, és nyúljunk be egészen a tészta alá elől is és hátul is, amennyire csak lehet. Így garantáltan gyönyörű lesz, mikor megnövekszik egy kicsit a tészta.
  14. Ezután hűvös helyen (nem hűtőben!) pihentetjük egy fél órát.
  15. Ha ez letelt, akkor ugyanolyan precízen, mint a sárgájás kenésnél, lekenjük tojásfehérjével is, majd ismét fél órát pihentetjük.
  16. Végre elérkeztünk a sütéshez! 180-190 fokon fogjuk sütni őket, alul-felül sütés programon, nagyjából 15-20 percig, míg olyan szép színük nem lesz, mint a képen. A tepsi a középső rácsra kerüljön.
  17. Ha véletlenül itt-ott kinyílna, akkor a tésztát és a tölteléket még melegen vissza tudjuk igazítani formára. 

Jó sütögetést! 😊

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

diós pozsonyi kifli
diós pozsonyi kifli

További diós receptjeim:

Fűszeres almás-diós kevert

Diós kosárka

Omlós linzer diós tésztával

Pihe-puha diós sütemény

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák