Barion Pixel

Francia saláta bögrésen

francia saláta

A francia saláta, aminek köze nincs persze Franciaországhoz, és annyira francia, hogy semennyire, mégis az egyik kedvencem, hiszen kislánykorom óta jelen van életem legtöbb ünnepén, svéd asztalán, húsvétján és kerti partiján. Egyszerűen elkerülhetetlen volt, hogy ne szeressem meg és kötődjek hozzá.

Mégis bele lehet azért botlani olyan változataiba, ami elég lehangoló tud lenni, pedig olyan egyszerű jól és gazdagon elkészíteni. Ennek ellenére azért volt szerencsém már kóstolni olyat, amit éppen hogy csak megijesztettek némi öntettel, kóstoltam már olyan öntetet is, ha már emlegetem, amiben még porcukor is sercegett, szóval azért amit el lehet rontani, azt el is lehet, főképp az alapanyagok kispórolásával, indokolatlan cukrozással, a zöldségek túlfőzésével, illetve azzal, ha a még meleg zöldségekre öntjük a szerencsétlen mártást, és az gyönyörűen felhígul, a tejföl pedig kicsapódik belőle. Ilyenkor nyugtathatjuk magunkat, hogy majd visszaszilárdul, és jó lesz, de hiába! Ja, hogy honnan vagyok ilyen jól értesült és tapasztalt? Jelentem én voltam a korai mártás-öntögető nőszemély! 😊 

De tréfát félretéve, leírtam, én hogyan készítem, hogy ez is meglegyen, mert szeretjük! Ja, és mi jó sok almával szeretjük, de tehettek bele kevesebbet is! A mártás pedig elsőre soknak tűnhet, de a hűlési procedúra végére éppen optimális lesz!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

 Hozzávalók a mártáshoz:

  • 1 bögre majonéz 
  • 1 púpozott bögre tejföl (kb. 280 g)
  • 1 mokkáskanál só
  • fél mokkáskanál bors
  • negyed citrom leve
  • fél evőkanál mustár

Hozzávalók az alaphoz:

  • 1 csomag mirelit franciasaláta alap (450-500 g)
  • 1 mokkáskanál só a főzővízbe
  • 1-2 evőkanál cukor a főzővízbe (hogy a borsó és a répa finom, édeskés legyen, mint mikor frissen szedjük)
  • 2-3 alma meghámozva, apróra felkockázva

Elkészítése:

  1. A franciasaláta alapot a lobogó, sós, cukros forró vízben kifőzzük. Ne főzzétek túl, a borsó legyen a mérvadó, ha már nem kemény, akkor minden jó!
  2. Az alapot szűrjük le, majd hűtsük ki legalább szobahőmérsékletűre.
  3. A mártáshoz keverjük el az alapanyagokat, majd keverjük az alapunkhoz.
  4. Az almát a végére hagyjuk, most pucoljuk és kockázzuk, majd dobáljuk egyenesen a salátába, néha keverjük is át, hogy ne barnuljanak meg az almakockák.
  5. Tegyük hűtőbe, hűtsük le!

Jó salátázást!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

francia saláta

További saláta receptjeim:

Virslis lencsesaláta lilahagymával

Citromos-tonhalas bulgursaláta

Sült céklasaláta

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák