Ez a különleges, ünnepi zsemlekoszorú egy igazi finomság: gyönyörűek a mosolygós zsemlék a rozmaringgal, mákkal és az ínycsiklandó, olvadt camembert tálkával. Méltó dísze lesz a karácsonyunknak!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
– 2 bögre fehér finomliszt (25 dkg)
– fél bögre LANGYOS tej és egy pici, ha szükséges (1,25 dl)
– 1 evőkanál kristálycukor
– 1,5 dkg friss élesztő
– 1 tojás
– 2,5 dkg olvasztott vaj (fél kocka)
– fél teáskanál só
+ egy fadobozos, 250 grammos camembert
+ egy tojás felverve a tetejére kenéshez
+ rozmaring a mártogatósba és a díszítéshez
Elkészítése:
1. Azt élesztőt az egy teáskanál cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk. A hozzávalókból lágy tésztát gyúrunk vagy dagasztunk, melyet hagyunk nagyjából 50 perc alatt a duplájára kelni.
2. A camembert sajtot kibontjuk, kiemeljük a dobozból, melyet kibélelünk a sütőpapírral. Visszahelyezzük bele a sajtot, bevagdossuk a tetejétől az aljáig keresztbe, mindkét irányba, körülbelül centinként úgy, hogy gyakorlatilag pici négyzeteket kapjunk. A sajt aljáig, de az alját ne vágjátok át! Tűzdelünk bele néhány rozmaring ágacskát, ha szeretnétek akkor fokhagymát is lehet, majd egy 25 cm átmérőjű kerek torta-vagy piteforma közepébe helyezzük.
3. A megkelt tésztát 12 egyenlő részre osztjuk, majd labdácskákat formázunk belőlük, melyeket a camembert köré rendezünk szépen, sorban. Ha a formánk kerámia, akkor lassabban sülhetnek a zsemlék, ott fokozottan ellenőrizzétek a végén, hogy valóban jól átsült-e!
4. Letakarjuk őket egy konyharuhával vagy konyhai papírtörlővel, majd hagyjuk őket 10-15 petrcig kelni, közben bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra, alul-felül sütés programra, és hagyjuk felmelegedni.
5. Sütés előtt megkenjük a tetejüket felvert tojással, és megszórjuk egész szemes (nem darált) mákkal, majd körülbelül húsz perc alatt aranybarnára sütjük őket. Ellenőrizzük tűpróbával, hogy átsültek-e rendesen!
6. A camembert-ről tálalás előtt leszedhetjük a felső réteget, de felesleges vele bajlódni, maradhat is, a lényeg, hogy most tálkaként fogjuk használni. A koszorúnkat díszítsük rozmaringgal, hogy még ünepibb legyen. Rögtön tálaljuk, amint kisült!
7. Kanalazzunk a forró mártogatósból a zsemlénkre és fogyasszuk!
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
A gyönyörű pitetálat a Skandi Trendtől vásároltam!
További pitetálban süthető finomságok:
Citromos-túrós labdabukta bögrésen
Reggeli zsemle fél óra alatt, bögrésen
Puha, joghurtos zsemle, teljes kiőrlésű liszttel, bögrésen