Barion Pixel

Vendégváró zsemlekoszorú bögrésen

Ez a különleges, ünnepi zsemlekoszorú egy igazi finomság: gyönyörűek a mosolygós zsemlék a rozmaringgal, mákkal és az ínycsiklandó, olvadt camembert tálkával. Méltó dísze lesz a karácsonyunknak!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

– 2 bögre fehér finomliszt (25 dkg)
– fél bögre LANGYOS tej és egy pici, ha szükséges (1,25 dl)
– 1 evőkanál kristálycukor
– 1,5 dkg friss élesztő
– 1 tojás
– 2,5 dkg olvasztott vaj (fél kocka)
– fél teáskanál só

+ egy fadobozos, 250 grammos camembert

+ egy tojás felverve a tetejére kenéshez

+ rozmaring a mártogatósba és a díszítéshez

Elkészítése:

1. Azt élesztőt az egy teáskanál cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk. A hozzávalókból lágy tésztát gyúrunk vagy dagasztunk, melyet hagyunk nagyjából 50 perc alatt a duplájára kelni.

2. A camembert sajtot kibontjuk, kiemeljük a dobozból, melyet kibélelünk a sütőpapírral. Visszahelyezzük bele a sajtot, bevagdossuk a tetejétől az aljáig keresztbe, mindkét irányba, körülbelül centinként úgy, hogy gyakorlatilag pici négyzeteket kapjunk. A sajt aljáig, de az alját ne vágjátok át! Tűzdelünk bele néhány rozmaring ágacskát, ha szeretnétek akkor fokhagymát is lehet, majd egy 25 cm átmérőjű kerek torta-vagy piteforma közepébe helyezzük.

3. A megkelt tésztát 12 egyenlő részre osztjuk, majd labdácskákat formázunk belőlük, melyeket a camembert köré rendezünk szépen, sorban. Ha a formánk kerámia, akkor lassabban sülhetnek a zsemlék, ott fokozottan ellenőrizzétek a végén, hogy valóban jól átsült-e!

4. Letakarjuk őket egy konyharuhával vagy konyhai papírtörlővel, majd hagyjuk őket 10-15 petrcig kelni, közben bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra, alul-felül sütés programra, és hagyjuk felmelegedni.

5. Sütés előtt megkenjük a tetejüket felvert tojással, és megszórjuk egész szemes (nem darált) mákkal, majd körülbelül húsz perc alatt aranybarnára sütjük őket. Ellenőrizzük tűpróbával, hogy átsültek-e rendesen!

6. A camembert-ről tálalás előtt leszedhetjük a felső réteget, de felesleges vele bajlódni, maradhat is, a lényeg, hogy most tálkaként fogjuk használni. A koszorúnkat díszítsük rozmaringgal, hogy még ünepibb legyen. Rögtön tálaljuk, amint kisült!

7. Kanalazzunk a forró mártogatósból a zsemlénkre és fogyasszuk!

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

A gyönyörű pitetálat a Skandi Trendtől vásároltam!

További pitetálban süthető finomságok:

Citromos-túrós labdabukta bögrésen

Reggeli zsemle fél óra alatt, bögrésen

Puha, joghurtos zsemle, teljes kiőrlésű liszttel, bögrésen

Sült túrós palacsinta bögrésen

Túrós rózsa bögrésen

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

További receptek