Barion Pixel

Csokoládékrémes kosárkák bögrésen

Omlós kakaós tésztakosarak, főzött csokoládékrémmel. Csábító kis desszertkék!

3,5 l kelesztő

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 😊

Hozzávalók kb. 20-22 darab 5 cm átmérőjű kosárkához:

  • 2 bögre átszitált, fehér finomliszt (250 g)
  • 2 evőkanál holland kakaó por
  • 10 dkg szobahőmérsékletű, puha vaj
  • 2 tojás
  • háromnegyed bögre átszitált porcukor (10 dkg)
  • 1 csipet só

A krémhez:

  • 4 tojássárgája
  • egyharmad bögre kristálycukor (6 dkg)
  • 1 bögre tej (2,5 dl)
  • 1-2 evőkanál vanília kivonat
  • 1 evőkanál fehér finomliszt (20 g)
  • 1 tábla étcsokoládé (10 dkg)
  • 2 csapott evőkanál holland kakaó por

Elkészítése:

1. A tészta hozzávalóiból lágy tésztát gyúrunk, majd betesszük a hűtőbe egy fél órára.

2. Míg hűl, elkészítjük a krémet. Egy nyeles lábosban elkeverjük a tojások sárgáját a cukorral, a vaníliával és a liszttel, majd hozzáöntjük kisebb adagokban a tejet, és azzal is csomómentesre, simává keverjük.

3. Feltesszük melegedni, majd folyamatos kevergetés mellett, mérsékelt lángon besűrítjük. Mikor elkezd sűrűsödni, akkor hozzáadjuk az összetördelt csokit, valamint a kakaó port is, és azt is szépen beledolgozzuk.

4. Ezután, hogy garantáltan szép, és selymes, apró csomóktól is mentes legyen a krémünk, egy szűrőn keresztül átszűrjük. Macerásnak tűnhet ez a lépés, pedig nem az, nagyjából két perc kanál segítségével átpasszírozni, de cserébe csodaszép krémet kapunk.

5. Míg hűl, néhányszor átkeverjük.

6. A tésztánkat lisztezett felületen kinyújtjuk 2-3 mm vastagra, majd keresünk egy nagyjából akkora, vagy egy picit nagyobb pogácsaszaggatót, mint amekkora a formánk. Ha nagyobb formát használtok, akkor 4-5 mm vastag legyen a tészta, és a sütési idő 4-5 perccel tovább fog tartani.

7. A kiszaggatott korongokat egyesével egyegy formába helyezzük, majd három lehetőségünk is van: vagy egyszerűen megszurkáljuk villával az alját és az oldalát is, és hagyjuk, hogy picit pufibb legyen, vagy vakon fogjuk sütni, vagyis súlyokat (babot, gyöngyöt) teszünk a formákba, vagy harmadik lehetőségként egy másik kosárkaformát nyomunk a tetejébe, akkor a forma belseje és szép fodros lesz.

8. Az elkészült kosárkákat egy sütőlemezre sorakoztatjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Ha a tíz perc letelt, akkor óvatosan, konyharuha segítségével eltávolítjuk a súlyt (babot, sütőgyöngyöt, kosárka-kalapot, ki mit használt), majd visszatesszük sülni további nagyjából 4-5 percre. Nem kapjon színt a széle, ha lehet! Ja, és ha csak szurkáltatok, akkor rátok ez a pont nem vonatkozik. Ti csak süssétek kb. 15 percig.

9. A kosárkákat hagyjuk kihűlni, majd töltsük be őket a krémmel és díszítsük őket ízlés szerint.

Jó sütögetést! 😊

További csokikrémes receptjeim:

Francia, buborékos csokikrém

Villám csupacsoki torta

Tripla csokitorta bögrésen

Francia csokitorta bögrésen

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

További receptek