Barion Pixel

Cukorablakos süti bögrésen

Cukorablakos süti

Bájos kis linzerek, amiknek gyönyörű, csillogó cukorkaablakuk van, ami átereszti a fényt. Ezerféle formában elkészíthetőek, és az egyik végeredmény bájosabb lesz, mint a másik. Jó móka elkészíteni, nagyon egyszerű, mégis látványos!

3,5 l kelesztő

Az alapja a kedvenc tízperces, rögtön puha linzerem, így nem csak szép, de nagyon-nagyon finom is lesz!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók 30 darabhoz:

  • 20 dkg szobahőmérsékletű vaj (itt most fontos, hogy ne margarint használjunk, és hogy szoba hőmérsékletű legyen, vagyis nagyon puha, szinte szaladjon bele az ujjunk 🙂
  • 3 bögre fehér finomliszt (37,5 dkg)
  • háromnegyed bögre porcukor (16 dkg)
  • 1 csipet só
  • 2 tojássárgája

+ töltetlen kemény cukorka összeaprítva vagy összetörve

Elkészítése:

1. A puha vajra rászórjuk az egy csipet sót és a lisztet elmorzsoljuk. Ez egyébként egy kedvenc műveletem, olyan ráérősen szoktam csinálni, pedig még így is három perc alatt megvan.
2. Ezután a cukrot is beledolgozzuk végül a tojások sárgájával együtt határozott mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Itt már lehet egy picit erőteljesebben, gyorsabban, mert fontos, hogy a tészta inkább összeálljon, de a vaj ne olvadjon túl a kezünk alatt. Ha mégis nagyon ragadna (de nem fog! 🙂 ), akkor pici liszt, és tíz perc hűtő. És igen, ennyi liszt kell, nem sok, csak türelem, a vaj folyamatosan puhul a kezünk alatt a tésztánk pedig összeáll, és olyan lesz, amilyennek lennie kell, rugalmas kis gombóc.
Ha nagyon nem áll össze (de össze kell neki!), akkor pici tejfölt adjatok hozzá, de tényleg csak kicsit! Vagy használjunk késes aprítót, úgy akár hideg vajat is használhatunk, és minden mehet bele egyszerre, míg egy szép labdává össze nem áll!
3. A tésztagombócunkat ezután alaposan lisztezett felületen kinyújtjuk. A tészta törékeny, nem kell megijedni, annak kell lennie, hiszen omlós tésztát szeretnénk! Mindössze egy apróságra kell ügyelnünk: mindig lisztezzük a tetejét, többször is a nyújtás közben, és mindig, amikor a teteje repedezni kezd, vagy ragad, akkor lisztezzük újra, de persze csak vékonyan 🙂
4. Nekem a 3-4 mm-es vastagság volt a tökéletes, ezt ajánlom Nektek is. Ebből aztán lehet tetszőleges nagyságú és formájú sütikéket szaggatni!🙂
Fontos: én is későn jöttem rá, hogy érdemes minden korongot először sütőpapírral bélelt tepsire rakni, és csak már ott a helyszínen kiszaggatni a közepüket úgy nem deformálódik el és törik netalántán. Van, aki járt így (e-sorok írója például…🙂) A korongok tepsibe helyezésében pedig jó segítség egy lapos kenőkés vagy még jobb egy lapát, amivel könnyedén átemelhetjük őket.
5. Ezután a lyukacskákat megtöltjük zúzott cukorkával egy mokkáskanál segítségével. A cukorkát összezúzhatjátok késes aprító segítségével vagy tegyétek őket nejlonzacskóba, és zúzzátok őket össze egy sodrófa segítségével. Vagy még egy lehetőség a mozsárban összetörés!
6. 170 fokra (alul-felül sütés program) előmelegített sütőben nagyjából 7 perc alatt készre sütjük őket. Akkor jók, mikor szépen megolvadt a cukor! Fehérnek kell maradniuk, nem kaphat az aljuk sem színt. Mikor kivesszük még nyersnek tűnik, azután öt perc múlva gyönyörűen megszilárdul. Addig nem szabad őket bántani, mert atomjaikra esnek 🙂 
7. A maradék tésztaszéleket természetesen gyúrjátok vissza, és nyújtsátok, szaggassátok újra, majd süssük meg azokat is, ne vesszenek kárba.
8. Mikor a korongok kihűltek, akkor leválasztjuk őket a sütőpapírról.

Ablakgyártásra fel!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

Cukorablakos süti

További linzer receptjeim:

Mogyorós-grillázsos linzersarkak

Citromkrémes mákos linzer

Linzer diós tésztával

Preckedli

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

További receptek