Barion Pixel

Retro sós kifli bögrésen – mint amilyet tízóraira kaptunk a menzán!

retro sós kifli

Ezek a kiflik valami elképesztően finomak, úgy recseg a héjuk, hogy élmény még hallgatni is, a belsejük pedig foszlós, puha, és egy az egyben letekerhető éppen úgy, mint ahogyan azt kislánykoromban meg tudtam tenni a menzással! Próbáljátok ki, ne  maradjon ki!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

Az előtésztához:

  • 2 bögre fehér finomliszt (25 dkg)
  • kétharmad bögre langyos víz (1,6 dl)
  • 1,5 dkg friss élesztő

A tésztához:

  • két és fél bögre fehér finomliszt (32,5 dkg)
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 1 evőkanál étolaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • fél bögre langyos tej (1,25 dl)
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 teáskanál só

    +kb. 1 evőkanál étolaj és egy evőkanál víz a kiflik lekenéséhez
    +fél bögre víz a gőzöléshez
    +durva szemű só a szóráshoz

Elkészítése:

  1. A sütés előtti  napon elkészítjük az előtésztát: az élesztőt elkeverjük az enyhén langyos vízben, majd a dagasztógép táljában összekeverjük a liszttel annyira, hogy a tészta szép egynemű legyen. Ezután egy nejlonnal letakarjuk, és a konyhapulton hagyjuk legalább 10-12 órán keresztül.
  2. Másnap felfuttatunk 1,5 dkg élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben, majd az előtésztával és a többi hozzávalóval együtt lágy, de nem ragadós tésztát dagasztunk. Váljon el dagasztás közben az edény falától, de ne legyen ruganyos! Ha nagyon ragadna, akkor kisebb adagokban adjatok hozzá lisztet, ha túl száraz lenne, akkor langyos tejjel vagy tejföllel lágyítsátok.
  3. Takarjátok le, vagy tegyétek át kelesztőtálba, és kelesszétek nagyjából 40 perc alatt a kétszeresére.
  4. Ezután borítsátok egy nyújtódeszkára, és osszátok 12 egyenlő részre. Ezeket gombócoljátok, és letakarva hagyjátok őket további 15 percig kelni.
  5. A sütőt kapcsoljátok be 220 fokra, alul-felül sütés programra, és tegyetek a sütő aljába egy hőálló tálkában fél bögrényi vizet!
  6. A gombócokat ezután egyenként nyújtsátok hosszúkás háromszög alakúra, olyan vékonyra, amennyire csak lehet, majd csavarjátok fel őket szoros kiflikké úgy, hogy miközben tekeritek őket, folyamatosan sodorjátok őket kifelé, a tenyeretek élével. Figyelem: nem kell lisztezni a deszkát! Egyszer pedig érdemes átfordítani a tésztát nyújtás közben, és ügyelni arra, hogy a szebbik, simábbik fele kerüljön majd kifelé a sodrás során!
  7. Ezután hajlítsátok meg a kifliket, és heylezzétek sütőpapírral bélelt tepsikre őket!
  8. Hagyjátok őket kelni nagyjából 20-30 percig, kenjétek le őket vékonyan olajjal majd vízzel is!
  9. Szórjátok meg durva szemű sóval, tegyétek őket az előmelegített sütőbe, és süssétek őket addig, míg el nem kezdenek színt kapni, kb. 15 percig. Ekkor vegyétek vissza a sütőt 200 fokra és süssétek a kifliket nagyjából 5 perc alatt készre. Ha van hőlégkeverésetek, itt érdemes bekapcsolni erre az utolsó öt percre!
  10. Miután kivettétek őket a sütőből, még forrón spricceljétek le őket vízzel, majd hagyjátok rácson langyosra hűlni.

Jó étvágyat! 🙂

retro sós kifli
retro sós kifli

További kifli receptjeim:

Sváb sós kifli

Sajtos túrós kiflik

Teljes kiőrlésű kiflik

Egyszerű sós kifli

Sajtos kifli joghurtos tésztával

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák