Egy-egy hideg téli napon, ne adj Isten náthás, beteges időszakban, vagy egy gyönyörű vasárnap ebédre a legfinomabb levesek egyike, amivel biztosan levesszük a családot vagy vendégsereget a lábáról az ez a tartalmas, gőzölgő, aranyosan gyöngyöző, ízletes marhahúsleves! Használjatok nyugodtan bármilyen marhahúst, csontot, vegyesen vagy külön-külön, a lényeg az, hogy legyen vajpuha a főzés végére!
Hozzávalók:
- fél-egy kg marhahúsos csont + fél-egy kg marhalábszár, esetleg nyak vagy csak tisztán marhalábszár úgy 1-másfél kg
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2-3 nagyobb sárgarépa
- 2-3 fehérrépa
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 1 közepes zeller
- 1 karalábé
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál vegeta
- fél teáskanál lestyán
- 1 pici csipet sáfrány (elhagyható)
- 10-12 szem fekete bors
- víz
Elkészítése:
1. A húsos csontot és a marhahúst megmossuk, majd egy nagy fazékban feltesszük főni annyi vízben, amennyi bőven ellepi. Fedővel lefedjük! Nagyon fontos, hogy nem forrhat a leves, hanem csak gyöngyözve főhet! Itt mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy a tűzhelyén melyik a megfelelő fokozat, de ha egyszer megvan, akkor minden sínen lesz. Nem kell bepánikolni, ha mégis elkezdene forrni, gyorsan vegyétek visszább a lángot, de ne hagyjátok az elején hosszabb ideig magára, ha ez az első ilyen leves főzésetek, mert váratlanul fog elkezdeni zubogni.
2. A főzés elején egy sűrűbb szűrőkanállal szedegessétek le néhányszor a habot a leves tetejéről.
3. Főzzétek a levest addig, míg a hús meg nem puhul. Kb. 3 órára számoljatok.
4. A répákat, a zellert, a karalábét meghámozzuk, és nagyjából egyforma darabokra vágjuk őket, kisebbre-nagyobbra, kinek mi a szimpatikus. A zellert és a karalábét én negyedelni szoktam, ha kisebb répa, akkor mehet egészbe, ha nagyobb, akkor felezve! A hagymát, fokhagymát is megpucoljuk,a paprikát és a paradicsomot megmossuk, ezeket nem vágjuk össze, egyben mennek a levesbe.
5. Ha puha a húsos csont és a lábszár (vagy a hús, amit választottunk), akkor hozzáadjuk a zöldségeket, valamint a fűszereket, és lefedve addig főzzük, míg a zöldségek az ízlésünk szerinti puhaságot el nem érik! Közben kóstoljuk, és sózzuk, fűszerezzük tovább, ha szükségét érezzük.
6. Ekkor kiszedjük egy tálra a húsos csontot, a húst és a zöldségeket, a levet pedig átszűrjük egy finom szövésű gézanyagon vagy textil pelenkán.
7. Főzünk mellé finom levestésztát, a húst lefejtjük, és a zöldségekkel együtt tálaljuk. Kínáljunk mellé chilit, borsot vagy frissen aprított petrezselymet!
8. A megmaradt leves mehet egy kancsóban a hűtőbe, ha nem, akkor kisebb adagokban a fagyasztóba, és alapléként használhatjuk őket krémlevesekbe, mártásokba, rizottóba, vagy amibe csak szeretnénk!
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További húsleves, csontleves receptjeim: