Barion Pixel

Csirkehúsleves

Csirkehúsleves

Ha megérzem az illatát, mindig vasárnap-hangulatom lesz! Sok-sok zöldséggel, finoman omlós csirkehusival, kristálytiszta, átlátszóan aranysárga lével. 

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók négy személyre:

  • fél kg csirke leveshús (vegyesen is lehet: aprólék, farhát, comb, mell, szárny)
  • 12 bögre víz (3 liter)
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • egy karalábé
  • egy krumpli
  • 2 teáskanál só
  • 1 csipet sáfrány
  • pici kurkuma az íze végett
  • 1 teáskanál szárított petrezselyem
  • 1-2 teáskanál ételízesítő

+ a kedvenc levestésztánk külön kifőzve a tálaláshoz

Elkészítése:

1. A húst felengedjük három liter hideg vízzel, beletesszük a sót, a fej hagymát egészben, és a fokhagymagerezdeket, majd fedő alatt főzni kezdjük, közepes lángon, nagyjából negyed órán keresztül. 

2. Miközben forr, összegyűlik a hab a tetején, amit lehalászunk a leves tetejéről egy teaszűrő segítségével. Ezután takarékra vesszük és csak gyöngyözve hagyjuk főni, nagyon-nagyon lassan! Nem szabad neki forrni, csak gyöngyözzön!

3. Húsz percet főzzük tovább, majd hozzáadjuk a meghámozott, felvágott zöldségeket, és a fűszereket. 

4. Fedő alatt hagyjuk továbbra is nagyon gyenge tűzön gyöngyözve főni, egészen addig, ameddig a hús és a zöldség meg nem puhul. közben kóstoljuk, fűszerezzük.

5. A húsos csont akkor jó, ha a villát beleszúrva, szépen leválik a csontról.

6. Ha a leves elkészült, akkor a zöldségeket és a húst külön tányérokra kiszedjük, majd a levest átszűrjük egy teaszűrőn. Gyönyörű, kristálytiszta levest fogunk kapni, ha szépen betartjuk, hogy nagyon takarékon, csak gyöngyöztetjük a levest, és nem hagyjuk fortyogni.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További húsleves, csontleves receptjeim:

Húsleves

Csontleves

Csirke raguleves

Marhahúsleves

Csirkehúsleves

szeretettel ajánlom:

Kategóriák