Barion Pixel

Gesztenyés keksztekercs meggyel, bögrésen

Gesztenyés keksztekercs meggyel

A keksztekercset imádjuk, nem képez ez alól kivételt a gesztenyés változtat sem. Sőt! Igazi kényeztetés a finom, lágy vajas gesztenyekrém egy finom, meggyes-kekszes alappal, ráadásul teletömve meggyel…

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

A kekszes alaphoz:

  • 6 és negyed bögre darált keksz (60 dkg)
  • háromnegyed-egy bögre porcukor (16-20 dkg)
  • 4 evőkanál holland kakaópor
  • egy és kétharmad bögre meggylé (4 dl)
  • rum vagy rumaroma ízlés szerint

A gesztenyekrémhez:

  • 12,5 dkg vaj
  • háromnegyed bögre porcukor (10 dkg)
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 1 evőkanál rum aroma

+ kókuszreszelék a hempergetéshez (kb. fél csomag, úgy 5 dkg)
+ kb. 1-2 bögre magozott meggy (befőtt, fagyasztott vagy friss), attól függően mennyire szeretnétek meggyesre, mehet a közepébe egy sorban vagy apróra vágva a töltelékre szórva

Elkészítése:

  1. A kekszes alap hozzávalóit összegyúrjuk, és egy jól formálható masszát kapunk a végén. Ha nagyon száraz, akkor adunk hozzá még meggylevet (picit!), ha nagyon-nagyon ragad, akkor egy kis darált kekszet. De ne úgy képzeljétek a jól formálhatót, hogy se nem ragad, meg nagyon puha, mert ez egyik sem fog megtörténni. A lényeg, hogy egy szép gömböc legyen, ami picit ragad, picit kemény, de nem hullik szét, mert nem annyira száraz, és nem is olyan ragacsos, hogy szanaszét nyúlik. A kettő között jó lesz az 🙂 Ezután ketté felé osszuk, amit le is mérhetünk, hogy egészen pontosak legyünk, de persze nem muszáj.
    Ha nincs elég meggylevetek tejjel vagy meggylekvárral is pótolhatjátok!
  2. A szoba hőmérsékletű, puha vajat ezután kikeverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a puha gesztenyét és rumaromát is.
  3. Ezután egy gyúródeszkát hintsünk meg jó alaposan kókuszreszelékkel, majd nyújtsuk ki téglalap alakúra az egyik kekszmassza felet. Körülbelül fél-háromnegyed centi vastag legyen!
  4. Kenjük meg a krém felével, tegyünk rá meggyet, majd tekerjük fel, mint a bejglit szoktuk, és csomagoljuk fóliába. Ugyanígy járjunk el a másik féllel is, majd tegyük őket zárt tárolóba, és mehetnek is a hűtőbe vagy hűvös, hideg helyre néhány órácskára! Ez nagyon fontos, mert csak akkor lehet ilyen gyönyörűen szeletelni!
  5. Enyhén vizes késsel szeleteljük a hűtési idő letelte után!

Jó étvágyat!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További gesztenyés receptjeim:

Gesztenyés pozsonyi kifli

Gesztenyés meggyes kevert süti

Gesztenyetorta

Gesztenyepüré muffin

Gesztenyés alagút

Gesztenyés keksztekercs meggyel

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák