Barion Pixel

Panettone bögrésen

panettone

Olaszország kedvence, a Panettone egy méltán híres kalács, mert bizony tud újat mutatni a megszokott kelt tésztánkhoz képest. Az én kislányaim a szívükbe zárták, és hamar eltűnt szeletről-szeletre a tálcáról. Én egyszerűen csokoládéval készítettem, de ti gazdagítsátok kedvetekre rumba vagy tejbe áztatott mazsolával, áfonyával és kandírozott gyümölcsökkel, akár magvakkal. Nálunk még fog az ünnepekig készülni, abban biztos vagyok! 

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 😊

Hozzávalók: 

  • 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
  • 1 csipet só
  • negyed bögre langyos tej (0,6 dl)
  • 1 teáskanál cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 bögre cukor (16 dkg)
  • 25 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 5 nagy tojás felverve
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • fél-egy bögre csokoládécsepp ízlés szerint
  • 1 tojás felverve a kenéshez
  • szórócukor a tetejére

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk az egy teáskanál cukorral elkevert langyos tejben, közben a dagasztótálban kihabosítjuk a vajat a cukorral, majd egyenkét hozzákeverjük a tojásokat is, valamint a vaníliát.

Ezután a liszttel és a felfutott élesztővel együtt alaposan kidagasztjuk a tésztát.

Tegyük kiolajozott tálba, és hagyjuk két órán keresztül fóliával letakarva kelni.

Ezután borítsuk gyúrólapra, majd az ujjbegyeinkkel óvatosan húzgáljuk ki téglalap alakúra, majd szórjuk meg a soki felével, és hajtsuk félbe a tésztát.

Szórjuk meg a csoki másik felével is, majd formázzunk labdát a tésztából, továbbra is óvatos mozdulatokkal, hogy ne nyomkodjuk ki belőle a levegőt.

Egy 20 cm átmérőjű panettone formát olajozzunk ki alaposan, majd tegyük bele a gombócunkat, fedjük le egy nagyobb műanyag búrával vagy dobozzal, és hagyjuk addig kelni, míg el nem éri a tészta a felső peremet. Ekkor kb. 2 centivel lesz a forma fölé nőve!. Ez a kelesztési idő akár négy-öt óra is lehet!

Kenjük meg a tetejét felvert tojással, és szórjuk meg jó alaposan szórócukorral. 

Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és süssük nagyjából 50 perc alatt készre. Tűpróbát végezzünk!

És most jön a vicces rész! A kalácsunkat öt perc hűlés után fejjel lefelé lógatva kell kihűtenünk, hogy ne essen össze. Én ezt két kötőtűvel oldottam meg, amivel átszúrtam alul, két oldalról a kalácsot, és két doboz közé lógattam fel a segítségükkel. Egy éjszakát kellett nekik ilyen kényelmetlen körülmények között tölteniük. Másnap pedig már jóízűen reggelizhettük!

panettone

Jó étvágyat!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További kalács receptjeim:

Méteres kalács

Babka

Fonott kalács

Ostoros kalács

panettone

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!