Barion Pixel

Rögtön puha kakaós mézeskalács, bögrésen

Puha, omlós, kakaós, fűszeres mézeskalács, amit nagyon nehéz lesz abbahagyni! Teljes kiőrlésű liszttel készült finomság…

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre 🙂

Hozzávalók:

  • 1 bögre fehér finomliszt (pont 12,5 dkg)
  • másfél bögre rétesliszt (22 dkg)
  • másfél bögre teljes kiőrlésű liszt (22 dkg)
  • 1 bögre porcukor (20-25 dkg)
  • másfél teáskanál szódabikarbóna
  • 1-2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj és szegfűszeg keveréke fele-fel arányban)
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 15 dkg margarin vagy vaj (én margarint is használtam már hozzá, azzal is puha maradt)
  • fél bögre méz (1,25 dl)
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 tojás

1. A liszteket, a porcukrot, a kakaót, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.
2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. Nálam ez úgy nézett ki, hogy mikróban egy picit megpörgettem a a felkockázott margarint, és kivettem, mikor éppen hogy elkezdett megolvadni. A méz, tejföl és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.
3. Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk. Én addig kevertem, míg úgy nagyjából összekeveredett a liszt a ragacsos anyagokkal. Ez egy percemet vette igénybe legfeljebb 🙂
4. Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrtam, majd három egyenlő részre osztottam. (Ha nagyon ragadna a tészta, akkor adjatok még hozzá lisztet, lágy legyen a tészta, de ne ragacsos!)
5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtottam kb. egy centi vastagra (lehet kevesebb is, de így olyan pufik lesznek), majd tetszőleges formákat szaggatunk süteménykiszúróval a tésztából.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan hét percig sütjük őket. 7 legfeljebb tíz perc, ha nyers, de semmiképpen sem több! Ne kapjon színt az alja semmiképp, inkább többször vegyük ki próbára, még nyersnek tűnik, mikor kivesszük, de nem az, egy-két perc, és megszilárdul.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Kategóriák