Barion Pixel

Hólabda torta bögrésen

A hólabdát vagy nevezzük kozák sapkának, mind imádjuk, az első süti, ami eltűnik a vendégváró asztalról, mire kettőt pislogunk. Kettőt? Inkább egyet! És milyen lehetne ez tortában, ha nem tökéletes? Gyönyörű és nagyon finom!

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 10 tojás
  • két bögre kristálycukor (32 dkg)
  • 10 evőkanál víz
  • 2 és fél bögre fehér finomliszt (32,5 dkg)
  • 1 csomag sütőpor és egy mokkáskanálnyi (10 g)
  • 2 és fél evőkanál holland kakaópor (bő negyed bögrének felel meg)

A krémhez:

  • 3 bögre tej (7,5 dl)
  • egy bögre fehér finomliszt (12,5 dkg)
  • két bögre kristálycukor (32 dkg)
  • 3 csomag vaníliás cukor (30 g)
  • 30 dkg vaj (vagy margarin)

A tetejére:

  • 15 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 1 evőkanál étolaj

A szóráshoz:

  • kókuszreszelék

Elkészítése:

  1. Első feladat: Tessék szépen betartani mindent, amit írok, hogy ne legyen csalódásos kiborulás! Itt nem kapkodunk és próbálunk időt nyerni, ez nem az a süti, amit el lehet viccelni vagy egy mozzanatot bliccelni! 🙂
  2. A sütőt kapcsoljuk be 180 fokra, alul-felül sütés programra! + Előkészület: Vajat kitenni a konyhapultra, hogy szobahőre melegedjen, mire kelleni fog!
  3. Két 20 centiméter átmérőjű tortaforma alját kibéleljük, egy-egy 20 cm átmérőjű, kör alakúra vágott sütőpapírral, majd a formák belső oldalát kivajazzuk.
  4. A tojások fehérjét egy keverőtálban lágy habbá verjük, majd folyamatos turmixolás mellett, kisebb adagokban hozzáadjuk a cukor nagyjából felét, amivel kemény habot verünk.
  5. A cukor másik felével kikeverjük a tojások sárgáját, kihabosítjuk szép világosra, majd a vizet, a lisztet, a sütőport és a kakaóport is belekeverjük.
  6. Ezután a tojáshabot is beleforgatjuk, óvatosan, körkörös mozdulatokkal, hogy a hab össze ne törjön!
  7. A tésztát egyenlően elosztjuk a két tortaformában. Én úgy szoktam, hogy egy spicc-vagy egy merőkanállal adagolom: egyet az egyikbe, egyet a másikba, és így folytatom, míg el nem fogy.
  8. A tészta tetejét elsimítjuk egyenesre, majd betesszük az előmelegített sütőnkbe, ahol nagyjából negyven perc alatt tűpróbáig sütjük. A piskóta akkor jó, ha picit benyomjuk a tetejét az ujjbegyünkkel és már nem marad ott az ujjunk nyoma, mert rugalmas a tészta. Vagy a szokásos tűpróbával is ellenőrizhetjük. Ha nem fér be a két forma, két körben sütjük!
  9. Sülés után várunk néhány percet, majd egy éles pengéjű késsel elválasztjuk a piskóta szélét a forma oldalától, és egy hűtőrácsra borítjuk. A formát felette hagyjuk, ráborítva, hogy a piskótánk ne száradjon ki a hűlési folyamat során. Ezt a jelenetet ne hagyjátok ki, mert így lesz a teteje és az alja is szép egyenes, illetve a piskóta sem lesz morzsalékos, száraz. 
  10. Készítsük el a krémet is! A cukrot keverjük össze a liszttel egy közepes méretű lábosban, majd kisebb adagokban keverjük hozzá a tejet is egy habverő segítségével. Csomómentes legyen.
  11. Ezután tegyük fel a tűzre és főzzük jó sűrűre, folyamatos kevergetés mellett.
  12. Hagyjuk kihűlni! Kihűlni! Egyenlő: nem meleg, nem langyos, hanem minimum szobahőmérsékletű, de a legjobb hűvösre tenni, és hűvösre hűteni (kamra, erkély, ablakpárkány, udvar, olyan hely, ahol a gyerek, kutya, macska, szomszéd nem éri el). És: Nem, nincs olyan, hogy nagy baj nem lehet, mert igenis lehet, ki kell hűlni annak rendesen! Türelem, türelem, türelem… Néha át is keverhetitek, hogy jobban hűljön, akár turmixgéppel is, ahogy én a férjem nagymamájától tanultam. Sima is lesz, jobban is hűl.
  13. Míg a krém hűl, ha minden igaz, akkor elkészült a piskóta, amit hűtőrácsra kell helyezni, és hagyni kihűlni. Teljesen. Ezt is…Érdemes először fejjel lefelé egy rácsra tenni a formát, akkor nem fog összeesni a piskóta, és hagyni úgy kihűlni!
  14. Ha a krém kihűlt (rendesen :-), akkor az összekockázott, szobahőmérsékletű puha vajjal dolgozzátok össze turmixgép segítségével és habosítsátok ki. Ezután tegyétek hűtőbe, és hűtsétek le alaposan!
  15. A torta piskótáit vágjuk félbe, vagyis négy lapot készítsünk.
  16. Töltsük meg őket a krémmel, úgy hogy hagyjuk annyit, hogy körbe tudjuk kenni.
  17. Ezután kenjük be a tortát! A tetejét csak nagyon vékonyan, az oldalát gazdagon. Töltsünk ki minden hézagot, és simítsuk amennyire lehet egyenesre!
  18. A szélét szórjuk körbe kókuszreszelékkel! 
  19. A csokit olvasszuk fel az olajjal, majd a torta tetejét vonjuk be vele. Középról kifelé haladjunk, óvatosan, hogy meg ne folyjon. Én egy sima evőkanállal dolgoztam!
  20. Díszítsétek kedvetekre! 
  21. Nyugodtan készítsétek el egy-két nappal az ünnep vagy alkalom előtt, mert az a tapasztalatom, hogy isteni előtte is, de egy-két nap múlva olyan, mint egy pille, zseniális!

Jó alkotást! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További kókuszos receptjeim:

Kókuszdiócska

Fehércsokis kókuszlikőr

Kavart kókuszos csokimázzal

Kókuszkocka

Kókuszgolyó

Jó alkotást! 🙂

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák