Barion Pixel

Gombapörkölt galuskával

Gombapörkölt galuskával

Egy finom gombapörkölt nálam mindig az első helyen van, nem is tudok belőle eleget készíteni! Pláne ha nokedli van hozzá…

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

A pörkölthöz:

  • 1 kg csiperke gomba
  • 1 nagy fakanál sertészsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál édes, őrölt fűszerpaprika
  • egy-másfél teáskanál só
  • 1 kis konzerv sűrített paradicsom (70 g) vagy két paradicsom aprítva

A nokedlihez:

  • 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
  • 3 tojás
  • egy és negyed bögre víz (kb. 3 dl)
  • 1 mokkáskanál só

Elkészítése:

  1. A gombát megmossuk, megpucoljuk a tönkjét kiszedjük. Ha nagyon zsenge a tönk beletehetitek, én nem szoktam.
  2. Nagyjából négy részre vágjuk a fejeket.
  3. Felforralunk kb. két liter vizet, amiben a gombát egy-két percig forraljuk, majd leszűrjük. Erre azért van szükség, hogy a gomba kieressze a fekete levét, és szebb színű legyen a végeredmény.
  4. Elkészítjük a hagymás alapot: az apróra kockázott vagy aprított hagymát a zsíron megpirítjuk, rászórjuk a pirospaprikát, ráöntjük a leszűrt gombát.
  5. Felöntjük kevés vízzel, hogy éppen hogy csak ellepje, nem is kell teljesen!
  6. Hozzáadjuk a paradicsomot is, és nagyjából 30-35 perc alatt lassú tűzön, fedő alatt puhára főzzük.
  7. Közben kóstoljuk, ízesítsük, ha szükséges.
  8. Míg fő elkészítjük a nokedlit.
  9. A három tojást csomómentesen összekeverjük a sóval, a liszttel és a vízzel. Ha lágyabb galuskát szeretnétek, akkor még egy kis plusz vizet is adjatok hozzá! 
  10. Egy nagy lábosban felforralunk két-három liter vizet egy evőkanál sóval, majd nokedliszaggatóval a tészta felét beleszaggatjuk. Kb 5-6 percig főzzük, közben kevergetjük. Ha elkészült, szűrőkanállal kiszedjük. A tészta másik felével is ugyanígy járunk el.
  11. Forrón tálaljuk őket, jó étvágyat hozzájuk!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További gombás recetjeim:

Kakukkfüves-gombás sertésszűz

Gombás-tejfölös sertésszűz tésztával

Tejfölös gombás karaj

Sonkás-gombás melegszendvics

Svéd gombasaláta

Gombapörkölt galuskával

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!