Barion Pixel

Totyogós túrós palacsinta

Totyogós túrós palacsinta

Még főiskolás koromban volt szerencsém a hartai halászcsárdában pincérként dolgozni nyári munkaként. Két desszert volt az étlapon, amiért mindenki rajongott, és rengeteg készült belőle: az egyik ilyen volt a totyogós túrós, ami két túróval töltött palacsintát takart, nyakonöntve vaníliasodóval, meghintve trópusi koktél gyümölcsökkel és megszórva pirított mandula lapocskákkal.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

A palacsintához:

  • 2 tojás
  • 2 bögre fehér finomliszt (25 dkg)
  • negyed bögre kristálycukor (4 dkg)
  • egy csipet só
  • másfél bögre tej (3,7 dl), ha vastagabb palacsintákat szeretnétek, akkor elég egy bögre!
  • 1 bögre szódavíz vagy szénsavas ásványvíz (2,5 dl)
  • negyed bögre étolaj (0,6 dl)

A túrótöltelékhez:

  • fél kg tehéntúró
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 3 csomag vaníliás cukor (30 g)
  • 1 citrom héja lereszelve
  • háromnegyed bögre kristálycukor (12 dkg)

A sodóhoz:

  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 bögre tej (1 liter)
  • fél bögre kristálycukor (8 dkg)
  • 4 tojás sárgája
  • 2 evőkanál fehér finomliszt
  • 2,5 dkg vaj
  • a tetejére pirított mandula lapok, trópusi koktél gyümölcs vagy bármilyen befőtt, tejszínhab

Elkészítése:

1. A tojásokat és a cukrot kikeverjük egy nagyobb edényben.

2. Ezután hozzáadjuk a lisztet és a sót, majd lassan, és kisebb adagokban hozzáadjuk a tejet, miközben folyamatosan keverjük, habverővel, vagy mixerrel.

3. Jöhet a szóda (vagy szénsavas ásványvíz), majd az olaj. A lényeg, hogy csomómentes legyen, ezért fontos, hogy az elején a tej kisebb adagokban kerüljön a liszthez. Ugyanis ha már az elején beleborítjuk az összes folyadékot, esélytelen lesz megszabadulnunk a csomóktól.

4. Ezután, ha időnk engedi, akkor érdemes egy fél órácskát állni hagyni, de ha nem akkor sincs tragédia.

5. Most következik a dolog kényesebb része, a sütés, de ez sem ördöngösség! Egyszer kell csak rájönni, vagyis nem adjuk fel: Fogjuk a serpenyőnket (én az öntöttvasra esküszöm!) és nem teljes hőfokon, hanem egy minimálisan visszavéve a fokozatot, vagy a lángot, elkezdjük hevíteni a serpenyőt egy szűk kávéskanál olajjal. Mikor az olaj gőzölni kezd, akkor a serpenyő mozgatásával, futtassuk körbe a zsiradékot egy kicsit, csak hogy ne az egész a közepén maradjon.

6. Most tegyünk egy merőkanálnyi tésztát a serpenyőbe, és egy körkörös mozdulattal oszlassuk szét. Mikor a széle egy pici színt kap, akkor javaslom vagy egy késsel (teflon serpenyő esetén szilikon vagy műanyag) nyúljunk alá egy fél centire, centire és mozgassuk körbe az egészet.

7. Ezután egy lapáttal (én műanyaggal szoktam) megemeljük a palacsintánkat és egy hirtelen mozdulattal átpördítjük. Amatőr, de nagyon hatásos megoldás! A tésztát innentől minden palacsinta előtt keverjük meg!

8. Egy kicsit sütjük még (10-20 másodperc), majd egy tányérra csúsztatjuk. Ennyi!

9. A töltelékhez összekeverjük a hozzávalókat.

10. A sodóhoz fél bögre tejben csomómentesre keverjük a tojások sárgáját, a kristálycukrot, vaníliás cukrot, a lisztet és a tejet. Ehhez ajánlom Nektek szeretettel az egyik legjobb segítő kezet, a Mix-fixet, mindent beleöntötök egyetlen kis edénybe, és néhány szemvillanásnyi pillanat alatt összerázzátok. Hibátlan és garantáltan csomómentes lesz minden habarás, szósz, mártás, puding! Itt megtaláljátok: https://rupanerkonyha.hu/termek/tupperware-mix-fix-pro-350ml/ 

11. A többi tejet közben felforraljuk egy lábosban.

12. Mikor a tej felforrt, akkor a lángot takarékra vesszük, majd hozzáöntjük folyamatos kevergetés közben a tojásos keverékünket. Ezzel folyamatos kevergetés mellett besűrítjük a sodónkat, majd ha elkészült, félre húzzuk a tűzről és belekeverjük a vajat is.

13. Tálaláskor a palacsintákat megtöltjük a töltelékkel, háromszög alakúra hajtogatjuk, megöntözzük sodóval, meghintjük a gyümölcsökkel, megszórjuk a pirított mandulával!

Jó palacsintasütést!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További palacsintareceptjeim:

Bécsi túrós palacsinta

Pancake csokiszósszal

Grízes palacsinta

Tepsis húsos palacsinta

Klasszikus házi palacsinta

Totyogós túrós palacsinta

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák