Barion Pixel

Bécsi Túrós palacsinta bögrésen

Nemhiába vándorol évek óta ez a palacsinta recept a közösségi média oldalain át, blogról-blogra, csoportról-csoportra, mert bizony csodafinom!

Krémes, citromos, édes, töltelék, aranyszínűre sült palacsintában, ízlésesen elrendezve, egy sült sodóba ejtve! Nagyon finom, és igazán méltó megkoronázása egy ebédnek vagy egy vendégségnek!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók kb. tíz darab, vastagabb palacsintához:

  • 1 tojás
  • 1 bögre fehér finomliszt (12,5 dkg)
  • negyed bögre kristálycukor (2 dkg)
  • egy csipet só
  • kétharmad bögre tej (1,6 dl)
  • fél bögre szódavíz vagy szénsavas ásványvíz (1,25 dl)
  • egy evőkanál étolaj 

A túrós töltelékhez:

  • 3 evőkanál szobahőmérsékletű, puha vaj vagy margarin
  • 2 tojás
  • csipet só
  • háromnegyed bögre porcukor (10 dkg)
  • 250 g félzsíros tehéntúró
  • 1-2 teáskanálnyi reszelt citromhéj

A sodóhoz:

  • egyharmad bögre tej (0,8 dl)
  • 1-2 csomag vaníliás cukor (10-20 g) vagy vaníliakivonat ízlés szerint
  • 1 tojás
  • negyed bögre porcukor (3-4 dkg)

Elkészítése:

1. A tojásokat és a cukrot kikeverjük egy nagyobb edényben.

2. Ezután hozzáadjuk a lisztet és a sót, majd lassan, és kisebb adagokban hozzáadjuk a tejet, miközben folyamatosan keverjük, habverővel, vagy mixerrel.

3. Jöhet a szóda (vagy szénsavas ásványvíz), majd az olaj. A lényeg, hogy csomómentes legyen, ezért fontos, hogy az elején a tej kisebb adagokban kerüljön a liszthez. Ugyanis ha már az elején beleborítjuk az összes folyadékot, esélytelen lesz megszabadulnunk a csomóktól.

4. Ezután, ha időnk engedi, akkor érdemes egy fél órácskát állni hagyni, de ha nem akkor sincs tragédia.

5. Most következik a dolog kényesebb része, a sütés, de ez sem ördöngösség! Egyszer kell csak rájönni, vagyis nem adjuk fel:

6. Fogjuk a serpenyőnket és teljes hőfokon  elkezdjük hevíteni a serpenyőt egy szűk kávéskanál olajjal. Mikor az olaj gőzölni kezd, akkor a serpenyő mozgatásával, futtassuk körbe a zsiradékot egy kicsit, csak hogy ne az egész a közepén maradjon.

7. Most tegyünk egy merőkanálnyi tésztát a serpenyőbe, és egy körkörös mozdulattal oszlassuk szét. Mikor a széle egy pici színt kap, akkor javaslom vagy egy késsel (teflon serpenyő esetén szilikon vagy műanyag) nyúljunk alá egy fél centire, centire és mozgassuk körbe az egészet.

8. Ezután egy lapáttal (én műanyaggal szoktam) megemeljük a palacsintánkat és egy hirtelen mozdulattal átpördítjük. Amatőr, de nagyon hatásos megoldás! A tésztát innentől minden palacsinta előtt keverjük meg!

9. Egy kicsit sütjük még (10-20 másodperc), majd egy tányérra csúsztatjuk. Ennyi!

10. Ó, és még valami. Mindegyik palacsinta előtt tegyünk egy fél kávéskanál olajat a serpenyőbe, vagy szilikon ecsettel kenjük át, mert nem lesz annyira száraz a tészta és tuti nem fog leragadni. EZ FONTOS! Nem kell aggódni, mert nem lesz túl olajos, éppen csak annyira, hogy egy picit lágyabb lesz a palacsinta, a gumis helyett. Ha teflon serpenyő, ha nem, érdemes tehát olajat beletenni, mert akkor lesz az igazi.

11. Ha ezzel elkészültünk, akkor melegítsük elő a sütőt 200 fokra, alul-felül sütés programra.

12. A krémhez a tojások fehérjét habbá verjük, a vajat kikeverjük a porcukorral, majd a tojások sárgáival, a túróval, valamint a citromhéjjal. Óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshabot, megtöltjük vele a palacsintákat, amiket félbevágva, egy alaposan kivajazott, kisebb méretű sűtőtálba állítgatunk.

13. A sodóhoz keverjük ki egy turmix segtségével a tejet az egy tojással és a porcukorral, vaníliás cukorral.

14. Locsoljuk meg vele a palacsintákat, és süssük meg nagyjából 20-25 perc alatt!

Jó étvágyat!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

A recept alapötlete ITT!

További túrós receptjeim:

Ötperces túrós bögrésen

Sütőben sült túrógombóc

Tejbegrízes túrógombóc

Legkrémesebb, kukoricamálés túrógombóc

Szilvás túrógombóc mákba hempergetve

Olajban sült túrógombóc

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák