Imádtam gyerekként ezt a fajta hamburgert: igazi feelingje volt, ahogy most divatos mondani, és hatalmas dolognak számított a maga idejében. A házi változata pedig egyszerűen utánozhatatlan! Tuti siker, bárhol, bármikor!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók:
A zsemléhez:
- 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
- 3 dkg friss élesztő
- egyharmad bögre langyos víz (1 dl)
- fél bögre langyos tej (1,25 dl)
- negyed bögre kristálycukor (4 dkg)
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 teáskanál só
- 1 tojás
+ 1 tojás a kenéshez, kevés szezámmag a szóráshoz
A házi húspogácsához:
- fél kg darált sertéshús
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 2 evőkanál mustár
- 4 evőkanál ketchup
- 1 tojás
- 1-2 evőkanál zsemlemorzsa
- só
- bors
+ vöröshagyma, uborka, csalamádé, ketchup, mustár
Elkészítése:
1. Az élesztőt futtassuk fel a teáskanál cukorral elkevert langyos tejben.
2. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót, villával nagyjából összekeverjük, majd kézzel vagy géppel szép sima tésztává dagasztjuk, majd hagyjuk a kétszeresére lefedve a kétszeresére kelni.
3. Közben elkészítjük a húspogácsákat: minden hozzávalót egy késes aprítóba teszünk, és jól összedolgozzuk. Betesszük a hűtőbe.
4. Ha szépen megkelt, akkor 6 vagy 9 egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd a darabokat egyenként kigömbölyítjük. 6 ha hatalmas bucikat szeretnénk, 9 ha tenyérnyieket!
5. Sütőpapírral bélelt nagy gáztepsire tesszük őket, majd jól ellapítjuk.
6. Ezután ismét 20-30 perc hízókúra, vagyis hagyjuk őket ennyi időt pihenni/kelni letakarva a tepsin.
7. Ez idő alatt elkezdjük megformázni, és megsütni a husikat. Fagyiskanályni adagokat szép lapos húspogácsákká formázunk, amiket olajos tálcára teszünk, majd kilolajozott serpenyőben vagy rostlapon, lassan megsütjük mindkét felüket.
8. Ha letelt a fél óra, akkor miután megkentük a zsemléket tojással, és megszórtuk őket szezámmaggal, 180 fokra (alul-felül sütés) előmelegített sütőbe tesszük őket, és kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
9. A hamburgereinket vöröshagyma-és uborka karikákkal, csalamádéval, mustárral és ketchuppal tálaljuk.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További zsemléim: