Barion Pixel

Retro hamburger bögrésen

Retro hamburger

Imádtam gyerekként ezt a fajta hamburgert: igazi feelingje volt, ahogy most divatos mondani, és hatalmas dolognak számított a maga idejében. A házi változata pedig egyszerűen utánozhatatlan! Tuti siker, bárhol, bármikor!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:

A zsemléhez:

  • 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
  • 3 dkg friss élesztő
  • egyharmad bögre langyos víz (1 dl)
  • fél bögre langyos tej (1,25 dl)
  • negyed bögre kristálycukor (4 dkg)
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 tojás

    + 1 tojás a kenéshez, kevés szezámmag a szóráshoz

A házi húspogácsához:

  • fél kg darált sertéshús
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2 evőkanál mustár
  • 4 evőkanál ketchup
  • 1 tojás
  • 1-2 evőkanál zsemlemorzsa
  • bors

    + vöröshagyma, uborka, csalamádé, ketchup, mustár

Elkészítése:

1. Az élesztőt futtassuk fel a teáskanál cukorral elkevert langyos tejben.

2. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót, villával nagyjából összekeverjük, majd kézzel vagy géppel szép sima tésztává dagasztjuk, majd hagyjuk a kétszeresére lefedve a kétszeresére kelni. 

3. Közben elkészítjük a húspogácsákat: minden hozzávalót egy késes aprítóba teszünk, és jól összedolgozzuk. Betesszük a hűtőbe. 

4. Ha szépen megkelt, akkor 6 vagy 9 egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd a darabokat egyenként kigömbölyítjük. 6 ha hatalmas bucikat szeretnénk, 9 ha tenyérnyieket!

5. Sütőpapírral bélelt nagy gáztepsire tesszük őket, majd jól ellapítjuk. 

6. Ezután ismét 20-30 perc hízókúra, vagyis hagyjuk őket ennyi időt pihenni/kelni letakarva a tepsin.

7. Ez idő alatt elkezdjük megformázni, és megsütni a husikat. Fagyiskanályni adagokat szép lapos húspogácsákká formázunk, amiket olajos tálcára teszünk, majd kilolajozott serpenyőben vagy rostlapon, lassan megsütjük mindkét felüket.

8. Ha letelt a fél óra, akkor miután megkentük a zsemléket tojással, és megszórtuk őket szezámmaggal, 180 fokra (alul-felül sütés) előmelegített sütőbe tesszük őket, és kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

9. A hamburgereinket vöröshagyma-és uborka karikákkal, csalamádéval, mustárral és ketchuppal tálaljuk.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További zsemléim:

Vendégváró zsemlekoszorú

Joghurtos teljes kiőrlésű zsemle

Félórás zsemle

Csokis zsemlék

Retro hamburger

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák