Barion Pixel

Vizes zsemle bögrésen menzás teával

vizes zsemle bögrésen

Egy finom, házi vizes zsemle sokkal finomabb, mint a pékségekben kapható társa, ráadásul adalékmentesen készül! Tegyük bele a kedvenc szaláminkat, mellé pedig készítsünk egy finom, forró, citromos fekete teát. 

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:

A zsemléhez:

  • 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
  • fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
  • 1 púpos teáskanál só
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 és negyed bögre langyos víz (kb. 3 dl)

    + kevés olaj és víz a spricceléshez
    + víz a gőzfürdőhöz

A teához:

  • 4 bögre víz
  • 2-3 fekete tea filter
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • fél-egy citrom leve

Elkészítése:

1. Az élesztőt felfuttatjuk az egy teáskanál cukorral elkevert vízben, majd a többi hozzávalóval együtt lágy, de nem ragadós tésztát dagasztunk. Ha nagyon ragadna, akkor adjatok hozzá még pici lisztet.

2. Letakarva vagy dagasztó tálban hagyjuk a kétszeresére kelni.

3. Ezután lisztezett felületre borítjuk a tésztát, nyolc részre vágjuk, és gombócokká formázzuk őket, melyeket egy picit ellapítunk.

4. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, majd bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra, alul-felül sütés programra, és beleteszünk a sütő aljába egy tálkába vagy egy kicsi tepsibe kb. háromnegyed bögrényi meleg vizet.

5. A zsemléket letakarva további 15 percig kelesztjük, majd lespricceljük vagy lekenjük őket vékonyan étolajjal, és alaposan lespricceljük vízzel is.

6. 15 percig sütjük 220 fokon, majd visszavesszük a hőfokot 200 fokra.

7. Szép aranyszínűre sütjük. Mikor kivesszük, még egyszer lespricceljük őket vízzel, és ha van rá lehetőség, hideg helyre tesszük hűlni, hogy szép cserepesek legyenek.

8. Míg sül elkészítjük a teát. Forró vízbe áztatjuk a filtereket, kb. 5 percig. A filtereket ezután kivesszük, belekeverjük a cukrot, majd a citromlevet. Csészékben kínáljuk a szendvics mellé.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További zsemléim:

Vendégváró zsemlekoszorú

Joghurtos teljes kiőrlésű zsemle

Félórás zsemle

Csokis zsemlék

vizes zsemle bögrésen

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák