Barion Pixel

Nutellás gombóc bögrésen

Nutellás gombóc

Nálunk az óvodában a lánykáim kedvence volt a mogyorókrémes gombóc, ami persze otthon elkészítve bizony még finomabb. Tökéletes eszköz, hogy elbűvöljünk vele kicsiket és nagyokat!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

  • 1,5 kg krumpli
  • 1 mokkáskanál só
  • három és fél bögre fehér finomliszt (45 dkg)
  • 1 púpos evőkanál zsír (6 dkg)
  • 1 tojás

Morzsához:

  • 1 púpos fakanál zsír (8 dkg) vagy szűk fél bögre étolaj (1,2 dl)
  • három és fél bögre zsemlemorzsa (bő 20 dkg)

+ mogyorókrém, nutella vagy csokikrém

Elkészítése:

1. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, felkockázzuk, majd sós vízben megfőzzük. Én egy evőkanál sót tettem a főzővízbe.

2. A megfőtt krumplit leszűrjük, a főzővizet pedig félretesszük, abban fogjuk főzni a gombócainkat! A krumplit megsózzuk egy mokkáskanál sóval, krumplinyomón áttörjük, vagy a nyeles krumplinyomóval összetörjük, majd hagyjuk langyosra hűlni. 

3. Közben elkészítjük a morzsánkat. Forró olajon, lassú tűzön, folyamatos( folyamatos!) kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk. Ne hagyjuk ott egy pillanatra sem, mert nemegyszer sikerült lekozmálnom egy óvatlan pillanat miatt.

4. Ezután a tészta többi hozzávalójával összegyúrjuk, és lisztezett deszkán, folyamatos lisztezés mellett kisujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk a tésztát, majd körülbelül 6*6-os négyzetekre vágjuk. Ha a tészta darabos, és szétesik nyújtás közben, akkor dolgozzunk hozzá még lisztet, mert a krumplik nem egyformák, előfordulhat, hogy több lisztet vesz fel némelyik. Lágynak kell lennie, sőt picit ragacsosnak is, akkor lesz finom és nem beton 🙂

5. A négyzetekre 1-1 púpos kávéskanálnyi mogyorókrém kerül, egyenest a közepükbe. Ezután a négy csücsküket összefogva gombócokat formázunk belőlük. Ügyeljünk rá, hogy ne nyomkodjuk közben össze! 

6. Ezután a gombócokat lobogó forró vízben kifőzzük. A víz ugye a krumpli főzővíze, amihez hozzákeverünk még vizet ha szükséges, és sózzuk is! Egyszerre csak 10-12 gombócot főzzünk, és onnantól számolva, hogy feljöttek a víz tetejére, kb. 2 percig főzzük őket.

7. Míg fő az első adag, addig egy nagyobb tálba, fazékba átszedjük a morzsát, majd ebbe hempergetjük a gombócainkat közvetlenül a kiszedés után.

Jó étvágyat!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További gombócos receptjeim:

Nosztalgia túrógombóc

Hartai krumplis gombóc

Gombócleves tarjával

Grízgombócok

Szilvásgombóc

Nutellás gombóc

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák