Mikor főiskolára kerültem az első ebédemet Szegeden a Boci tejivó nevű helyen ettem. Szerelem volt első látásra, később is imádtam odajárni. Igazi menzahangulat, zsivaj, nevetés, faasztalok. A mindenki által jól ismert fehér mélytányérban pedig óriási adag selymes tejfölben csücsültek az öklömnyi túrógombócok, nem meghintve porcukorral, hanem inkább egy hatalmas fehér hegy alá temetve.
A minap elkapott a nosztalgia, és elkészítettem magunknak, ezúttal nem apró gombócokat formálva, hanem jó nagyokat. Lencsevégre is kaptam őket, és bár ez a recept már felkerült egyszer, mégis érdemel egy új bejegyzést is! 😊
Ez a gombóc könnyen elkészíthető, mert a hozzávalókat egyszerűen csak elkeverjük, nem fognak a gombócok szétfőni a vízben, a végeredmény pedig habkönnyű lesz! A zsírban pirított morzsa pedig gondoskodik a legháziasabb ízélményről!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók a gombócokhoz:
- fél kg tehéntúró
- háromnegyed bögre búzadara (10 dkg)
- 3 tojás
Hozzávalók a morzsához:
- 3 evőkanál olvadt sertészsír vagy étolaj
- másfél bögre zsemlemorzsa (15 dkg)
+ tejföl és porcukor a tetejére
Elkészítése:
1. A túrót egy tálban villával összetörjük, majd a többi hozzávalóval szép, egyneművé keverjük és félretesszük legalább egy-két órára pihenni.
2. A morzsához a zsírt felmelegítjük egy kisebb lábasban, majd nagyon lassú tűznél, folyamatos kavargatás mellett aranyszínűvé pirítjuk a morzsát. Egy pillanatra se hagyjuk magára, mert már meg is van a baj, én rendszeresen eljátszom. Az egyetlen konyhai művelet, ami mellett semmi mást ne akarjunk párhuzamosan csinálni!
3. Lobogó, forró vízbe enyhén púpos evőkanálnyi gombócokat gömbölygetünk a túrós keverékünkből, melyeket lassan a vízbe engedünk. Érdemes a gömbölygetést vizes kézzel végezni. Természetesen kisebb gombócokat is csinálhattok, úgy elég nagyjából 4-5 perc főzési idő.
4. Takarékon főzzük őket kb. 5-6 percig, ekkor egyet kiveszünk, és ellenőrizzük, hogy szépen megfőtt-e. Egyébként onnantól számolva, hogy a gombócok szépen felúsznak a víz tetejére, már csak nagyjából 2 perc, és elkészülnek, de minden esetben vágjátok egyet el, mert az a biztos!
5. Mikor átfőtt, akkor a pirított morzsára szedjük, majd óvatosan összerázogatjuk az egészet.
6. Tejföllel nyakon öntve és porcukorral tálaljuk.
Jó étvágyat! 🙂
További túrógombóc receptjeim:
Legkrémesebb, kukoricamálés túrógombóc