Barion Pixel

Nosztalgia túrógombóc bögrésen

nosztalgia túrógombóc

Mikor főiskolára kerültem az első ebédemet Szegeden a Boci tejivó nevű helyen ettem. Szerelem volt első látásra, később is imádtam odajárni. Igazi menzahangulat, zsivaj, nevetés, faasztalok. A mindenki által jól ismert fehér mélytányérban pedig óriási adag selymes tejfölben csücsültek az öklömnyi túrógombócok, nem meghintve porcukorral, hanem inkább egy hatalmas fehér hegy alá temetve.

A minap elkapott a nosztalgia, és elkészítettem magunknak, ezúttal nem apró gombócokat formálva, hanem jó nagyokat. Lencsevégre is kaptam őket, és bár ez a recept már felkerült egyszer, mégis érdemel egy új bejegyzést is! 😊

Ez a gombóc könnyen elkészíthető, mert a hozzávalókat egyszerűen csak elkeverjük, nem fognak a gombócok szétfőni a vízben, a végeredmény pedig habkönnyű lesz! A zsírban pirított morzsa pedig gondoskodik a legháziasabb ízélményről!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók a gombócokhoz:

  • fél kg tehéntúró
  • háromnegyed bögre búzadara (10 dkg)
  • 3 tojás

Hozzávalók a morzsához:

  • 3 evőkanál olvadt sertészsír vagy étolaj
  • másfél bögre zsemlemorzsa (15 dkg)

+ tejföl és porcukor a tetejére

Elkészítése:

1. A túrót egy tálban villával összetörjük, majd a többi hozzávalóval szép, egyneművé keverjük és félretesszük legalább egy-két órára pihenni.

2. A morzsához a zsírt felmelegítjük egy kisebb lábasban, majd nagyon lassú tűznél, folyamatos kavargatás mellett aranyszínűvé pirítjuk a morzsát. Egy pillanatra se hagyjuk magára, mert már meg is van a baj, én rendszeresen eljátszom. Az egyetlen konyhai művelet, ami mellett semmi mást ne akarjunk párhuzamosan csinálni!

3. Lobogó, forró vízbe enyhén púpos evőkanálnyi gombócokat gömbölygetünk a túrós keverékünkből, melyeket lassan a vízbe engedünk. Érdemes a gömbölygetést vizes kézzel végezni. Természetesen kisebb gombócokat is csinálhattok, úgy elég nagyjából 4-5 perc főzési idő.

4. Takarékon főzzük őket kb. 5-6 percig, ekkor egyet kiveszünk, és ellenőrizzük, hogy szépen megfőtt-e. Egyébként onnantól számolva, hogy a gombócok szépen felúsznak a víz tetejére, már csak nagyjából 2 perc, és elkészülnek, de minden esetben vágjátok egyet el, mert az a biztos!

5. Mikor átfőtt, akkor a pirított morzsára szedjük, majd óvatosan összerázogatjuk az egészet.

6. Tejföllel nyakon öntve és porcukorral tálaljuk.

Jó étvágyat! 🙂

nosztalgia túrógombóc

További túrógombóc receptjeim:

Sütőben sült túrógombóc

Tejbegrízes túrógombóc

Legkrémesebb, kukoricamálés túrógombóc

Szilvás túrógombóc mákba hempergetve

Olajban sült túrógombóc

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák