Barion Pixel

Házias gombócleves tarjával

Egy igazi, mennyei, laktató, tartalmas, kiadós, lélekmelengető gombócleves zöldségekkel, gombával!
Leg-leg…

Egy kelt vagy fánk tökéletes kísérője. 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

– 1 púpos evőkanál zsír
– 1 evőkanál só
– 1-2 teáskanál vegeta
– fél mokkáskanál őrölt feketebors
– 1 evőkanál édes piros őrölt fűszerpaprika
– 500 g sertéslapocka vagy tarja (nálam utóbbi)
– 3 szál sárgarépa
– 2 szál fehérrépa
– 1 fej vöröshagyma
– 25 dkg gomba szeletelve
– 1-2 bögre zöldborsó ízlés szerint
– 1 gerezd fokhagyma

A burgonyagombócokhoz:

– 3 közepes krumpli (25 dkg körül)
– egy-másfél bögre fehér finomliszt (15-20 dkg)
– 1 tojás
– 1 teáskanál só

Elkészítése:

1. A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, és forró, lobogó, sós vízben megfőzzük, majd áttörjük krumplinyomón.
2. Az apróra vágott hagymát pároljuk üvegesre forró zsírban, majd dobjuk rá a húst és pirítsuk meg.
3. Ezután a felkarikázott répákat is átpirítjuk a hússal, majd annyi vízzel felöntjük, hogy jól ellepje, és hozzákeverjük az őrölt pirospaprikát. Fedő alatt párolni kezdjük, mérsékelt tűzön, közben fűszerezzük. Fél óra múlva a borsót és a gombát is adjuk hozzá, és főzzük tovább.
4. Közben a krumplit összegyúrjuk a liszttel, a tojással, sóval, majd lisztezett kézzel apró gombóckákat formázunk, melyeket egy lisztezett deszkára sorakoztatunk. Ne foglalkozzatok vele, hogy ragad, és formátlan, mert mielőtt a levesbe dobjuk őket, újra meg fogjuk böngyörgetni, addigra már nagyon szépen lehet velük dolgozni, mert szikkadnak egy picit.
5. Amikor már majdnem kész a leves, öntsük fel annyira vízzel, amilyennek a mi ízlésünk megkívánja, majd dobáljuk bele a gombócokat is, amiket előtte újra meggömbölygetünk egy picit, majd készre főzzük őket néhány perc alatt 🙂
6. Fűszerezzük még utána, ha szükséges, legyen jó ízes, nem kell belőle semmit sajnálni!

Jó étvágyat! 🙂

szeretettel ajánlom:

Kategóriák

0
    0
    Kosaram
    A kosár üres