A zsemlemorzsás nudli egy nagyon finom étel, amit ehetünk édesen vagy sósan! Finom lekvárral, tejföllel, porcukorral vagy amivel csak el tudjátok képzelni!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
- 80 dkg krumpli
- fél mokkáskanál só
- 2 bögre fehér finomliszt (25 dkg)
- 1 evőkanál zsír (3 dkg)
- 1 tojás
Morzsához:
- 1 fakanál zsír (4 dkg) vagy szűk negyed bögre étolaj (0,5 dl)
- két bögre zsemlemorzsa (szűk 15 dkg)
Elkészítése:
1. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, felkockázzuk, majd sós vízben megfőzzük. Én egy evőkanál sót tettem a főzővízbe.
2. A megfőtt krumplit leszűrjük, a főzővizet pedig félretesszük, abban fogjuk főzni a nudlikat! A krumplit megsózzuk egy mokkáskanál sóval, krumplinyomón áttörjük, vagy a nyeles krumplinyomóval összetörjük, majd hagyjuk langyosra hűlni. Közben elkészítjük a morzsánkat. Forró olajon, lassú tűzön, folyamatos( folyamatos!) kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk. Ne hagyjuk ott egy pillanatra sem, mert nem egyszer sikerült lekozmálnom egy óvatlan pillanat miatt.
3. Ezután a tészta többi hozzávalójával összegyúrjuk, és lisztezett deszkán, folyamatos lisztezés mellett lágy tésztává gyúrjuk. Ha szükséges pici lisztet dolgozzatok hozzá, de picit legyen ragacsos, akkor lesz a végeredmény a legfinomabb.
4. Egy centi vastagra nyújtjuk lisztezett felületen, majd másfél centi széles csíkokra vágjuk, melyeket megsodrunk, majd körülbelül öt centis darabokra vágjuk.
5. Ezeket lobogó, sós vízben addig főzzük, míg fel nem jönnek a víz tetejére, ez mindössze egy-két perc. Ekkor szűrőlapáttal kiszedjük őket a morzsába, és óvatosan összerázogatjuk. Nem kell, de ahogy a képen látszik, én mielőtt beledobom a nudlikat a főzővízbe, még egyszer átsodrom, hogy a végei el legyenek nyújtva. Hogy miért, azt nem igazán tudnám indokolni, valamiért én így szeretem 🙂
6. Tálajátok ízlés szerint édesen vagy sósan, porcukorral, tejföllel vagy lekvárral.
Jó étvágyat!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További gombócos receptjeim: