Barion Pixel

HABKÖNNYŰ EPERTORTA BÖGRÉSEN

Habkönnyű, tejszínes-masacarpone-s krémmel töltött, csupaeper torta, mennyei piskótával! Kislányom szülinapjára készült, még ilyen gyorsan torta nem fogyot el nálunk!

Egyszerű és elronthatatlan, próbáljátok ki!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 😊

Hozzávalók a piskótához:

  • 8 tojás
  • 2 bögre fehér finomliszt (25 dkg)
  • egy és negyed bögre kristálycukor (20 dkg)
  • szűk negyed bögre (8 evőkanálnyi) étolaj (50 g)
  • 1 csomag sütőpor (10 g)
  • 1 nagy csipet só

Hozzávalók a krémhez:

  • 2 bögre habtejszín (nálam édesített, növényi)
  • 75 dkg Mascarpone
  • 2 kis csomag habfixáló
  • háromnenyed bögre porcukor (7-8 dkg)
  • 4 csomag vaníliás cukor (40-50 g)

Hozzávalók a díszítéshez:

  • 50 dkg eper apró szeletekre vágva

Elkészítése:

  1. A sütőt alul-felül sütés programon előmelegítjük 160 fokra.
  2. Két 20 centiméter átmérőjű tortaforma alját kibéleljük, egy-egy 20 cm átmérőjű, kör alakúra vágott sütőpapírral, majd a formák belső oldalát kivajazzuk.
  3. A tojások fehérjét egy keverőtálban lágy habbá verjük, majd folyamatos turmixolás mellett, kisebb adagokban hozzáadjuk a cukor nagyjából felét, amivel kemény habot verünk.
  4. A cukor másik felével kikeverjük a tojások sárgáját, kihabosítjuk szép világosra, majd az olajat is belekeverjük.
  5. Ezután a tojássárgás keverékünket a tojásfehérjébe csorgatjuk, amibe kézi habverő segítségével óvatosan, határozott, gyors mozdulatokkal beleforgatjuk.
  6. Hozzáadjuk az átszitált lisztet és sütőport, majd azokkal is gyors mozdulatokkal összeforgatjuk.
  7. A tésztát egyenlően elosztjuk a két tortaformában. Én úgy szoktam, hogy egy spicc-vagy egy merőkanállal adagolom: egyet az egyikbe, egyet a másikba, és így folytatom, míg el nem fogy. Most úgy csináltam, hogy csak három réteg legyen, két merőkanállal ment az egyikbe, addig egy a másikba. Tehát lett egy dupla és egy szimpla piskótám.
  8. A tészta tetejét elsimítjuk egyenesre, majd betesszük az előmelegített sütőnkbe, ahol nagyjából 30-35 perc alatt tűpróbáig sütjük. A  piskóta akkor jó, ha picit benyomjuk a tetejét az ujjbegyünkkel és már nem marad ott az ujjunk nyoma, mert rugalmas a tészta. Vagy a szokásos tűpróbával is ellenőrizhetjük. Most a kisebbik korongot hamatrabb kivettem. Ja, és fontos, a legfelső rétegét levágom a kész piskótáknak, hogy könnyebb legyen szeletelni, és szebb legyen. De simán csinálhattok négy rétegest is, egyforma piskótákból!
  9. Sülés után várunk néhány percet, majd formával együtt azonnal egy hűtőrácsra borítjuk. A formát felette hagyjuk, ráborítva, hogy a piskótánk ne száradjon ki a hűlési folyamat során. Ha nem engedi el azonnal, a formát, annál job, mert ha fejjel lefelé lóg, még ennyira sem tud összeesni! De a lényeg: Ezt a jelenetet ne hagyjátok ki, mert így lesz a teteje és az alja is szép egyenes, illetve a piskóta sem lesz morzsalékos, száraz. 
  10. Míg a piskóta hűl, elkészítjük a krémet. 
  11. Ehhez nincs más dolgunk, mint a mascarpone-t kikeverni a porcukorralé s a vaníliás cukrokkal, a tejsztínt pedig felverni a habfixálókkal! Ha elkészültünk tegyük a krémet hűtőbe!
  12. A piskótakarikákat vágjuk keresztben ketté, majd a krémet töltsük egy habzsákba. Díszítőfejet ne tegyetek rá, csak a sima kört, mert a krém eloszlatásához ez lesz a legpraktikusabb!
  13. Most minden rétegbe kívülről befelé haladva nyomjunk szép köröket a krémből, úgy, hogy mindenhol szépen befedje őket, majd szórjuk meg őket eperrel. Úgy az eper negyedével nagyjából.
  14. A maradék krémmel burkoljuk be a tortánkat, nyomjunk rá néhány habrózsát a krémből, majd tegyük a hűtőbe lefedve néhány órára, hogy szépen összeérjenek az ízek, és összeálljon a tortánk, szép szeletelhetővé és finommá!
  15. Tálalás előtt is szórjuk meg a tetejét is eperrel kedvünkre! 

Jó étvágyat! 😊

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂

Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Kategóriák